Autoritatea din domeniul energiei (ANRE) a aprobat ieri o scumpire de 19,32% a gigacaloriei livrate RADET de ELCEN Bucuresti. De asemenea, ceilalti furnizori ai RADET (CET Grivita, Nusco Imobiliara si Vest Energo) pot vinde mai scump, cu sume cup
Autoritatea din domeniul energiei (ANRE) a aprobat ieri o scumpire de 19,32% a gigacaloriei livrate RADET de ELCEN Bucuresti.

De asemenea, ceilalti furnizori ai RADET (CET Grivita, Nusco Imobiliara si Vest Energo) pot vinde mai scump, cu sume cuprinse intre 16,8% si 19,71%. Autoritatea a decis organizarea unor controale la ELCEN in februarie si martie 2006, pentru a verifica modul de achizitie a combustibililor utilizati, eficienta schemelor de functionare si a utilizarii echipamentelor, precum si efectul reabilitarilor asupra costurilor de producere. Rezultatele controalelor pot duce la o noua ajustare a pretului.
PRETURI. Populatia plateste, in general, pretul national de referinta, stabilit prin hotarare de guvern, situat in prezent la 1.075.000 de lei vechi pe gigacalorie. Daca pretul producatorului depaseste acest nivel, diferenta trebuie acoperita prin subventie de la bugetul de stat si de la autoritatile locale. Ceea ce se va intampla si de data asta. Cresterea pretului la energie termica va fi suportat din bugetul Primariei Capitalei. ""Bucurestenii nu vor resimti aceasta majorare. Facturile la intretinere nu vor creste"", ne-a asigurat Virgil Ramba, directorul RADET.
Termoelectrica a solicitat, initial, o majorare cu 56% a pretului de livrare a agentului termic. Conducerea Primariei Capitalei, in subordinea careia se afla RADET, a considerat ca aceasta cerere este aberanta. Scumpirea presupunea ca Municipalitatea sa aloce o subventie pentru incalzire in valoare de 6.500 de miliarde de lei vechi, jumatate din bugetul pentru 2006, lucru practic imposibil. (A.N. Ionescu)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.