Mostenirile pe banda rulanta ale politicienilor romani au dat nastere la un scandal de proportii care au atras atentia chiar si diplomatilor occidentali. Anii trecuti, cand erau vizati pestii mici si mijlocii ai mlastinii romanesti, era la moda ju
Mostenirile pe banda rulanta ale politicienilor romani au dat nastere la un scandal de proportii care au atras atentia chiar si diplomatilor occidentali. Anii trecuti, cand erau vizati pestii mici si mijlocii ai mlastinii romanesti, era la moda justificarea cu banii castigati din vanzarea de goblenuri sau legume din curtea socrilor. In schimb, anul acesta a inceput mult mai spectaculos. Rude despre care nimeni nu isi mai aducea aminte, au inceput sa apara ca ciupercile lasand mosteniri fabuloase. Astfel, politicieni cunoscuti s-au trezit cu averile mult mai mari datorita matusilor, unchilor, cumnatilor sau altor rubedenii directe sau prin alianta.
Cel mai spectaculos caz este fara indoiala cel al lui Adrian Nastase. Putina lume stie insa ca detalii despre averea familiei sale au fost publicate, in SUA, in publicatia romaneasca "New York Magazin", condusa de Grigore Culianu. Sub titlul "O istorie adevarata: Nastase Scatiu", Aurel Sergiu Marinescu, ruda prin alianta cu Nastase, a prezentat intr-un amplu serial detalii picante din interiorul familiei. Potrivit lui Culianu, dupa aparitia primul episod, din partea consulatului roman s-au facut presiuni enorme pentru a nu se mai continua.
ZIUA a stat ieri de vorba cu autorul serialului, Aurel Marinescu. Acesta ne-a confirmat ca este unchiul lui Adrian Nastase. Mai precis, este casatorit cu sora Elenei Nastase (fosta Dragomirescu), mama liderului PSD. Astfel, sustine Marinescu, a putut afla multe detalii legate de modul in care fostul premier si familia sa au ajuns sa detina o avere impresionanta. (M.A.B.)
Prezentam in continuare fragmente din serialul publicat in SUA in "New York Magazin" si puse la dispozitie de Aurel Marinescu, serial care s-a vrut interzis de consulatul roman, pe vremea cand PSD era la putere. Mentionam ca toate aceste dezvaluiri apartin rudei lui Adrian Nastase, Aurel Sergiu Marinescu, redactia asumandu-si doar intertitlurile:
Donatie catre socru
Odata insa cu noile functii, creste apetitul de imbogatire al lui Ady si apare prima gainarie. Adrian si Dana Nastase erau proprietarii imobilului din str. Aviator Jean Texier nr. 4, sector 1. In noua pozitie de inalt demnitar, avand posibilitatea de a ocupa o locuinta de protocol (ceea ce a si obtinut), Ady trebuia sa mai aiba o locuinta "corespunzatoare". Si atunci a incheiat un act fals de donatie a imobilului sau catre socru si in acest fel a devenit "homeless".
Iata cum reiese falsul din CONTRACTUL DE DONATIE incheiat intre Nastase Adrian si Nastase Daniela, soti, domiciliati in Bucuresti, str. Aviator Jean Texier nr.4, sector 1, avand un descendent in calitate de donatori si Miculescu Angelo-Romeo- Constantin, domiciliat in Bucuresti, str. Pictor Negulici nr.18, etaj 1, apt.2, sector 1 (deci avea locuinta) in calitate de donator, a intervenit prezentul contract de donatie, in urmatoarele conditiuni:
Noi, Nastase Adrian si Nastase Daniela, declaram ca donam socrului si, respectiv, tata, Miculescu Angelo-Romeo-Constantin, apartamentul duplex situat in Bucuresti, str. Av. Jean Texier nr.4, sector 1, care se compune din subsol, parter si etaj, cuprinzand vestibul, doua holuri, cinci camere, baie, bucatarie, debara, WC, oficiu, scara interioara, logie si pivnita, si din terenul existent in suprafata de 284 mp se transmite in folosinta 100 mp. Subsemnatul Miculescu Angelo-Romeo-Constantin declar ca primesc cu multumiri donatia ce se face de catre Nastase Adrian si Nastase Daniela si ma declar de acord cu continutul actului. Cunosc situatia juridica si de fapt a apartamentului ca fiind cea aratata de donatori. Prezenta donatie s-a perfectat in baza autorizatiei de instrainare nr.1156/1991, eliberata de Primaria Sectorului 1, in care sunt cuprinse mentiunile "Apartamentul se afla in perimetrul construibil al municipiului Bucuresti, intr-o zona de locuinte neafectata de prevederile planului de sistematizare al municipiului Bucuresti". Redactat si dactilografiat in sapte exemplare, la Notariatul de Stat, Sector 1, Bucuresti, astazi... data autentificarii... Semneaza - donatori (2), donator (1) si notarul public cu stampila oficiala.
Ca urmare a acestui aranjament, A. Nastase, cu sotia si fiul, s-a mutat in locuinta de protocol din str. Maresal Prezan nr. 4, pe care o ocupa, din 1992, in calitate de continuu inalt demnitar. El a adus imbunatatiri acestei vile (cu banii de la buget, casa fiind proprietate a statului), apoi a cumparat-o, cand s-au vandut aceste proprietati de stat, cu (nimeni nu stie!) un pret necorespunzator valorii ei. Apartamentul din str. Av. Jean Texier nr. 4, locuit inainte de 1989 de sotii Nastase, l-au cumparat, ulterior, desigur, pe un pret mult sub valoarea lui reala. Dupa fals, casa era sediul "Cabinetului de avocatura" Adrian Nastase si al Fundatiei "Romania Mileniului Trei", condusa din umbra de Adrian, dar oficial de consoarta sa.(...)
Afaceri de familie la Cornu cu 120 de dolari
Una din marile lovituri date in sprijinul ascensiunii sale ulterioare si al apetitului sau nestavilit de imbogatire a fost casatoria lui Ady cu fiica lui Angelo-Romeo Miculescu, el insusi afacerist si avid de avere; in plus, nomenclaturist cu relatii stranse in lumea lui. Asa cum am relatat anterior, Adrian Nastase, ajuns in functii importante de stat si de partid (FSN-PDSR-FDS), a avut in Angelo Miculescu un partener de nadejde in afaceri dubioase, un paravan in aranjamentele personale, atata timp cat acesta a fost in viata, iar dupa disparitia sa pamanteana el a livrat o explicatie plauzibila de invocat pentru cheltuielile sale de nejustificat. Ca exemplu, taxele fiilor sai, de 20.000 de dolari anual (fiecare) la liceul american, justificati ca fiind platiti de vaduva soacra, deci 40.000 anual, pe mai multi ani, ca si cand Miculestii nu ar fi trait in comunismul pe lei pana in 1990.
In 1996, Daniela Miculescu, devenita doamna Nastase, s-a dus (in luna august) la Biroul Notarial al Eugeniei Cutaru, ca sotie a presedintelui executiv al PDSR, Adrian Nastase. Obiectul vizitei il constituia vanzarea de catre familia Adrian si Dana Nastase a unui teren in suprafata de 3593,50 m.p., situat in intravilanul comunei Cornu, judetul Prahova. Pretul vanzarii - 2.000.000 lei (n.red: aproximativ 120 de dolari, la acea data). Sotii cumparasera terenul conform a trei contracte (nr.6035/10,07,1995; 9683/19,10,1995 si nr.6360/23,10,1991), autentificate pe masura constituirii suprafetei finale de teren, de Notariatul de Stat Campina, in perioada 1991-1995. Cumparatoarea terenului a fost Irina Miculescu, cumnata Danielei Nastase, adica sotia fratelui acesteia; o afacere in familie, cu un pret fixat ca intre rude, iar statul a primit doar suma cuvenita valorii declarate de partile contractante.
In luna noiembrie a aceluiasi an, Daniela Nastase revine la acelasi birou notarial, pentru a cumpara, de la familia Bichtel Sorin (n.red. - cu sotia acestuia, Dana Nastase e partenera de afaceri si vecina in vila din Predeal), trei suprafete de teren, si anume: 6230 m.p., inca 10.000 m.p. si alti 10.000 m.p., terenuri situate in intravilanul comunei Balotesti, sat Petresti, judetul Ilfov, in suprafata totala de 26.230 m.p., acoperind parcelele A510/12, A510/13, A510/14, A510/15, A510/16. Terenul vandut nu a apartinut familiei Bichtel, in urma reconstituirii dreptului de proprietate conform legii 18, ci fusese cumparat de catre acestia in anii 1995 si 1996, suprafata totala de 26.230 m.p. fiind achizitionata cu suma de 18.000.000 lei, la preturile din 1996, platita INTEGRAL in momentul tranzactiei - deci, cu aproape 687 lei m.p. (...)
Rudele paravan
1. In Romania, conform obiceiului statornicit, orice scandal tine trei zile, dupa care se astern tacerea si uitarea. Asa s-a intamplat si cu AFACEREA "FILANTROPIA": spitalul a fost privatizat, ministrul Sanatatii din acel timp, Daniela Bartos, si-a incasat comisionul in urma "privatizarii", comision gras, care ii va asigura anii de ambasadoriat in Portugalia, cat si deceniile grele ale batranetii. Ziarele au scris, pe rupte, vreo doua zile, s-a incropit insa o ancheta superficiala, dar numele "FILANTROPIA" se va mai regasi doar in scopurile fundatiei prin care s-a desfasurat tranzactia, deoarece banii virati de societatea americana de investitii au ajuns in conturile FUNDATIEI "MILENIUM", patronata de Dana Nastase, nimeni alta decat sotia premierului Romaniei, care se declara incoruptibil, si spune, cu orice ocazie, ca va starpi din radacini coruptia.
2. Sora lui Nastase, Dana Maria Barb, este implicata in afaceri inimaginabile, de milioane de dolari, ca paravan al fratelui ei. In jurul sau se pun la cale marile privatizari frauduloase, ea fiind directoare la firma lui Mark Mayer, un obscur avocat din New York al firmei de consultanta "MARK MAYER, RUBIN & HERTZFELD".
3. Simona Miculescu, cea care a fost mult timp atasat de presa la Ambasada Romana din Washington, s-a stabilit acum intr-o functie importanta in MAE. Meritul ei esential consta in amanuntul ca sotia lui Adrian Nastase este sora sotului sau, deci sunt cumnati. La randul lui, sotul ei, Ovidiu Miculescu, a trecut si el prin Washington, in calitate, normal, de "sot al sotiei sale", fiind formal angajat al Studioului "Al. Sahia", ca sa se prezinte acolo drept "corespondent", in realitate el corespondand, dar in beneficiul altei institutii...
4. Rodica Miculescu, directoarea economica a TAROM, calitate in care taie si spanzura in aviatia civila, este cumnatica lui Adrian Nastase, sora sotiei lui. Ea a executat un insistent santaj asupra firmei "EDF", condusa de Katz, pentru a-i prelungi contractul de inchiriere a spatiilor "Duty Free" din Aeroportul Otopeni. S-a cerut o mita de 300.000 dolari pentru un spatiu de 15 m.p. Katz nu s-a lasat, a atacat hotararea si s-a revenit asupra ei, declarandu-se ca se va organiza o licitatie, de ochii lumii. Intre timp, sediul societatii "EDF" a devenit nefunctionabil, in urma debransarii abuzive a curentului electric al spatiilor administrative, a liniilor telefonice si comunicatiilor computerizate. Reprezentantii firmei care detine 51% din actiuni (Aeroportul Otopeni - 5%; TAROM - 22%) au fost pusi in imposibilitatea unei aparari corecte, iar tribunalul a fost fortat sa emita o sentinta ilegala. Cel care face traficul de influenta si presiuni pentru a elimina societatea "EDF Astro SRL" spre a lasa calea libera coruptiei, Miron Mitrea (zis si "MANIVELA") facand parte din mafia PSD, este ministrul Transporturilor, un "intim" al lui Adrian Nastase, care l-a transformat dintr-un sofer amarat in vicepresedinte PSD, ministru si individ foarte bogat. Abuzurile savarsite in valuri de Miron Mitrea, ministrul Transporturilor, il detaseaza in postura de cel mai corupt ministru din Cabinetul Nastase. In privinta "licitatiei" de la Otopeni, el a fost "pilotat" in aceasta actiune de cumnata primului ministru, Rodica Miculescu.
5. In 1991, IAS Prejmer, judetul Brasov, s-a transformat in "SC Agroindustriala" SA. Atunci, detinea 13 ferme: sase de taurine, cu un efectiv de 12.000 capete; patru ferme vegetale - 7460 ha; un complex de 12.000 capete porcine; sectie de industrializarea carnii si a laptelui; o crescatorie devenita celebra de pastravi si animale rare de blana. Nicolae Pastarnac, ginerele lui Angelo-Romeo Miculescu si cumnatul lui Adrian Nastase, dirijat de socrul sau, batranul mare sacal al agriculturii romanesti, a preluat crescatoria de pastravi si animale cu blana (nutrii, vulpi, dihori) el ajungand astfel patronul firmei "B Lapis" (care, in anul 1997, ajunsese in pragul falimentului). N. Pastarnac, alt ginere gangster sadea, a reusit, cu tenacitate si direct interesat, sa o distruga total.
Matusi inventate
"Cred ca si-a inventat matusile acestea care au aparut in ultimul timp. Tocmai pentru a nu i se mai lua averea la control. Eu am mai scris despre cum a facut avere", ne-a declarat telefonic Aurel Sergiu Marinescu. "De unde putea matusa Tamara sa aiba atatia bani. Si de ce nu s-a stiut despre ea si averea ei si in urma cu cinci ani? Apoi, ceea ce-i mai interesant, de ce e Dana Nastase singura mostenitoare a matusii, cand e cunoscut ca ea mai are frati? De ce si-au lasat matusile averile numai pe numele ei? Acest algoritm a mai fost folosit si cu imobilul din Domenii..., cu matusa Elena Ciolan...", a continuat unchiul lui Adrian Nastase.
Aurel Sergiu Marinescu, figura remarcabila in exilul romanesc, are o constanta prezenta in ziarele romanesti, prin sute de articole in: Lumea libera - New York; Foaie - New York; New York Magazin; Curentul international - USA; Cuvantul romanesc - Canada; Dorul - Danemarca; Buletinul ARA - Australia, precum si in fostele BIRE - Paris; Luceafarul - Canada; Exilul solidar - New York; Vremea dreptei - Bucuresti.
Printre cartile publicate se numara "Prizonier in propria tara" - trilogie, 1997; "Ma aplec peste ani" - 1998; "Inainte si dupa Dictatul de la Viena" - 2000; "Armata Rosie in Romania 1944-1958" - doua volume, 2001; "O contributie la istoria exilului romanes" - sase volume.
Aurel Sergiu Marinescu, s-a nascut in 12 februarie 1929, in localitatea Zimnicea, Teleorman. Cunoscut luptator anticomunist, arestat si condamnat la moarte la un moment dat, a fost eliberat in 1969. La scurt timp dupa eliberarea sa din inchisoare (11 ani si jumatate, n.n.), s-a stabilit in Statele Unite ale Americii. (D.E.I.)
Cazul Ciolan
Apare o noua matusa, de asta data din partea fostului premier, Adrian Nastase * Afacerea seamana izbitor cu operatiunile efectuate cu matusile Tamara Cernasov si Aurelia Zachir * Dosarul "Ciolan" a disparut din arhiva judecatoriei
Aurel Sergiu Marinescu ne-a mai prezentat ieri cazul spectaculos al unei matusi si felul in care familia liderului PSD a intrat in posesia unei vile. De data aceasta nu mai este vorba despre o ruda de a Danei, ci chiar de-a lui Adrian Nastase.
Ruda se cheama Elena Ciolan si este matusa Elenei Nastase.
Ca urmare a nationalizarii, sotii Ciolan au pierdut o vila din Aviator Petre Cretu nr. 60. Familia Ciolan nu a avut copii. Dupa cativa ani, Mihai Ciolan a murit. El nu a avut alte rude decat pe fratele sau, Antonin Ciolan, dirijor, compozitor si profesor la Cluj, care nici el nu a avut copii. Si Antonin Ciolan si sotia sa, au decedat la putina vreme de la moartea fratelui si cumnatului lor. Elena Ciolan a avut insa un frate in Bucuresti, parinte a 5 copii, 3 fete si 2 baieti. Cea mai mare dintre fete s-a intamplat sa fie Elena Dragomirescu, cea care, din 1949, devenise sotia lui Marin Nastase. Potrivit lui Aurel Sergiu Marinescu, din cauza lipsurilor si a mizeriei, sanatatea Elenei Ciolan s-a deteriorat in decursul anilor si senilitatea i-a avansat. Aflata in incapacitate mintala totala, nepoata Elena Nastase, dirijata de sotul ei, o izoleaza pe matusa de vecini, prieteni de-o viata, de restul familiei si, in 1989, o pune pe matusa senila, deci inconstienta, sa semneze un testament prin care o lasa pe nepoata sa, Elena Nastase, mostenitoare universala a proprietarei, afirma Marinescu.
Pe 5 mai 1990, Elena Ciolan a decedat, in varsta de 92 de ani. Nepoata Elena Nastase (mama lui Adrian Nastase) si sotul ar fi tinut in secret decesul ei. Nici un alt nepot dintre ceilalti 4 ai Elenei Ciolan nu a stiut nimic.
Testamentul semnat de batrana in incapacitate mintala are data autentificarii Nr. 12008/12/10/1989, sustine Aurel Marinescu. Noua proprietara, Elena Nastase, obtine un certificat de mostenitor, cu Nr.1240 din 7 august 1990. Dupa 4 ani, proprietara de drept a dat statul in judecata, revendicand vila (dosar civil cu Nr. 3706/1994). Rapid, Judecatoria Sectorului I pune in posesiune, prin sentinta civila Nr. 3842 din 14 aprilie 1994 pe Elena Nastase, cu drept de recurs in 15 zile si, bineinteles, ICRAL nu a facut recurs. Dupa hotararea judecatoreasca avand la baza testamentul autentificat 12008/12/10/89, in 1997 intreg dosarul nr.3706/1994 nu mai era de gasit la arhiva judecatoriei. (D.E.I.)
Nici Oficiul pentru Spalarea Banilor nu s-a sesizat in Operatiunea "Matusa"
Legea PSD il protejeaza pe Nastase
Calitatea de mostenitor pe care o parte dintre mai marii tarii au primit-o de curand a generat tot soiul de reactii de la instituirea de comisii de verificare a averilor si a modului de dobandire si pana la speculatii cu privire la norocul beneficiarilor.
Am incercat pe parcursul unor materiale publicistice sa descriem modul in care pot fi controlate averilor unor demnitari care au reusit sa adune averi fabuloase intr-o vreme in care tara nu prea avea multi bani. Rand pe rand, comisiile sau institutiile abilitate in controlul legalitatii obtinerii averilor au ridicat din umeri si au spus ca aparent totul este in regula. Exista un cerc vicios pe care l-am descoperit odata cu moartea matusii fostului premier, Tamara Cernasov. In cursul zilei de ieri ne-am lovit de un nou viciu legat de modul in care pot fi trasi la raspundere demnitarii care spala bani prin tot felul de mosteniri dubioase.
Dupa ce am demonstrat in numarul de ieri ca Parchetul se invarte in jurul cozii, procurorii fiind incapabili sa investigheze spalarea de bani prin intermediul mostenirilor de la matusile demnitarilor, azi dovedim ca nici Oficiul pentru Spalarea Banilor nu poate face mai mult, acesta fiind infiintat si restructurat in perioada de guvernare a PSD.
"Noi nu avem competenta"
Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor are drept scop exact ceea ce rezulta din titulatura. Se foloseste in acest scop de institutiile bancare si de specialisti proprii, procurori si economisti, pentru a identifica modul ilegal de mascare a unor miscari de fonduri sau bunuri. In cazul matusii Tamara Cernasov, Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) nu a intreprins nimic, desi era abilitat sa monitorizeze orice tranzactie financiara dubioasa. Surprinzator este ca am si obtinut explicatia acestei inactivitati.
Purtatorul de cuvant al ONPCSB ne-a explicat de ce astfel de tranzactii de la matusi la inalti oameni politici nu sunt monitorizate, cu toate ca, in baza legii, ele ar trebui sa fie investigate: "Noi nu avem competenta. Curtea Suprema o are. Mai mult, banca nu ne-a raportat ca este vorba de vreo tranzactie suspecta, asa ca noi nu am monitorizat".
Algoritmul "Matusa"
Se naste intrebarea de ce sa fie banuita o simpla matusa de tranzactii financiare dubioase. Ei bine, pentru ca sistemul de spalare a banilor are, de obicei, un anumit sablon. Banii iliciti obtinuti de o persoana fizica sunt de obicei in numerar. Pentru a fi spalati trebuie sa circule prin banci cu ajutorul unor persoane fizice sau juridice. Astfel, matusica putea fi aprovizionata cu lichiditati direct din sacose, sunt zeci de astfel de cazuri instrumentate de ONPCSB, dupa care sa achizitioneze bunuri imobile sau mobile. Profitul urmeaza sa fie varsat in conturi bancare curate. Cum oficialitatile nu pot monitoriza toate "matusicile" din Romania, spalarea de bani este practic nedetectabila. Vine insa vremea cand matusica trece in lumea celor drepti. Aici apar suspiciunile, asa ca oamenii legii abilitati sa verifice isi pot aunca un ochi in conturile acesteia. Dar din start este prea tarziu. Chiar daca matusica se dovedeste a fi o adevarata "curatatorie"de bani negri, anchetatorii nu mai au subiect, pentru ca persoana decedata nu poate fi pusa sub ancheta, iar ce a tranzactionat ea mai departe a devenit legal datorita mostenirii lasate. In acest fel, beneficiarul, adica mostenitorul, nu poate fi banuit de nimic. Faptele penale ale matusii nu atrag raspunderea penala a nepotului. (Petre NITEANU)
La Cornu se numara matusile
Aurica Zachir a disparut la ferma din Cornu * Aceasta matusa este milionara in euro, desi are o pensie modesta de profesoara * Familia Nastase o foloseste pentru a acoperi afaceri ilicite
Scandalul izbucnit dupa ce fostul prim-ministru Adrian Nastase a anuntat ca familia lui a mostenit aproape un milion de euro de la o matusa a sotiei sale se resimte si in localitatea Cornu, unde familia Nastase isi are resedinta. Oamenii locului, mai cu ironie, mai cu furie, sustin ca de acum incolo ei vor numara matusile de la care mosteneste averi fabuloase liderul PSD. Cat despre neamurile familiei Nastase in Cornu nu se stie nimic. Batranii care traiesc in localitatea prahoveana nu cunosc nici o ruda a familiei politicianului. Ospatarul din Pizeria "Ice Ady" este de parere ca deja celebrele matusi milionare in euro au fost aduse de vant in localitatea prahoveana.
Fieful PSD
Cornu, o mica localitate la o distanta de vreo 80 km de Capitala, a devenit renumita dupa ce familia Nastase si-a schimbat resedinta mutandu-se aici. Ei au amenajat o vila si o ferma. Imediat dupa acest eveniment au intervenit o serie de schimbari in viata localnicilor. Astfel pe drumul national care trece prin Cornu viteza maxima admisa, de 60 km pe ora a fost modificata la 80 km pe ora. Toate ulitele au fost asfaltate, au fost amenajate canale de scurgeri, au fost construite o serie de poduri si podete, iar pe timp de iarna deszapezirea a devenit o operatiune de interes major. Dupa toate aceste "investitii", din banii publici sau datorita unor afaceristi cu diverse interese, a crescut pretul terenurilor si al constructiilor din zona. In scurt timp, cenusiul Cornu a devenit resedinta a zeci de oameni de afaceri si o serie de politicieni, in general de orientare de stanga. Schimbarea a adus si masinile SPP pe ulitele din Cornu, care circula cu viteze ametitoare cu girofarul si sirenele pornite, deseori punand in pericol viata localnicilor.
20 de gaini pazite cu pusca
Schimbarea descrisa mai sus a influentat si orientarea electoratului din Cornu, iar primarul este evident un subaltern al lui Adrian Nastase. Edilul sef din Cornu, chiar si pe vremea lui Ion Iliescu, a tapetat biroul sau cu portretele noului baron de Cornu. Oamenii, desi l-au votat pe Nastase si PSD, sunt nemultumiti. Ei se simt tradati si considera ca daca Nastase nu are interes, nimic nu se mai schimba in Cornu. Si celebra ferma a familiei Nastase este un subiect de discutie in Cornu. Localnicii sustin ca ferma este in realitate paravan pentru o serie de "smecherii" prin care Nastase si ai lui castiga ilicit sume uriase de bani. "Nu au mai mult de 20 de gaini! Ce ferma? Este o poveste cu care ei acopera afacerile ilegale" - declara localnicii. Reporterii ZIUA au incercat sa verifice veridicitatea celor spuse de oameni, dar este imposibil sa te apropii de casa Nastase. Fundatura care duce la poarta resedintei este blocata in permanenta de paznici care nu poarta uniforma nici unei firme de paza. Limbajul folosit de acestia si armamentul din dotare ne lasa sa credem ca o proprietate privata este pazita de ofiteri ai Serviciului de Paza si Protectie. Am chestionat paznicii despre soarta matusii Tamara de la care familia presedintelui Camerei Deputatilor a mostenit aproape un milion, dar am fost trimisi la biroul de presa al PSD sau a Parlamentului.
Sora mai mare a mamei Danei Nastase
Nici despre matusa Aurica nu se stie nimic la Cornu. Matusa Aurica Zachir a fost descoperita recent de opinia publica. Despre aceasta matusa, de la care familia Nastase urmeaza sa mostenesca o avere care, de asemenea, se ridica la cel putin un milion de euro, nu se stie nimic de mai bine de o luna, cand a disparut de la domiciliul ei din Bucuresti. Vecinii Auricai sustin ca a fost luata la Cornu. Insa, vecinii familiei Nastase nu au observat aparitiei vreunei persoane necunoscute in localitate. "Daca au luat-o la ferma, inseamna ca o tin inchisa in casa" - sustine ospatarul de la "Ice Ady". "Este imposibil ca babele sa nu o fi vazut pe ulita sau pe la vreo alimentara" - a mai adaugat acesta.
Aurelia Zachir este sora mai mare a mamei Danei Nastase si a fost profesoara. Din informatiile obtinute de redactorii nostrii reiese ca aceasta in cursul lunii noiembrie a fost internata in clinica "Biomedica", iar dupa un timp transferata la Spitalul Elias. Dupa un tratament la aceasta unitate medicala batrana a fost dusa la Cornu, iar de atunci nu stie nimeni de ea.
Operatiunea "Matusa Aurica"
Dupa mostenirea averii raposatei matusa Tamara, familia Nastase se va mai imbogati cu imobile, sume de bani care sunt estimate la peste un milion de euro. Chiar Adrian Nastase a anuntat ca va mai mosteni, prin sotia lui, Dana, averea matusii Aurelia Zachir. Femeia locuia pana nu de multi intr-un apartament din Capitala in conditii relativ modeste, in ciuda faptului ca detine un o parte dintr-un imobil din Predeal. Vila respectiva este situata pe strada Muncii in imediata apropiere a Hotelului "Cioplea". Are sase apartamente mobilate luxos, iar vecinii Auricai sunt personalitati controversate ale societatii romanesti: Ristea Priboi, parlamentar si fost tortionar pe vremea comunistilor, Daciana Sarbu, deputata, fiica fostului ministru al Agriculturii Ilie Sarbu, Roxana Bichet, partenera de afaceri al lui Adrian Nastase si sora acestuia, Dana Barb, Mircea Ruian, partener de afaceri cu prietenul lui Nastase, Alexandru Bittner si, nu in ultimul rand, Dana Barb.
"Nu sta acolo nici o Aurica Zachir"
In timpul documentarii am incercat sa identificam imobilul in cauza cautand-o pe Aurica Zachir. Ciudat a fost ca nici un vecin din strada Muncii nu auzise de ea. In momentul in care am pomenit de familia fostului premier localnicii au stiut care este vila cautata de noi. "Nu sta acolo nici o Aurica Zachir, doar Nastase si cu ai lui", ne-a declarat vecinul de gard al familiei Nastase. Imobilul, initial a fost construit pentru hotel, dar pe parcurs a fost transformat in resedinta familiei Nastase din Predeal. Chiar in urma cu doua luni au mai fost aduse piese de mobilier, spune acelasi vecin. (Laszlo KALLAI)
Nastase, minimum sase case
In declaratia sa de avere, Adrian Nastase mentioneaza la capitolul imobile doar un apartament in Bucuresti, al carui proprietar este el impreuna cu sotia sa. In realitate, situatia imobiliara este cu mult mai extinsa. Prezentam situatia la zi a imobilelor familiei Nastase:
1. Sotii Nastase au locuit cu chirie, inainte de 1989, in strada Jean Texier nr 4, locuinta pe care au cumparat-o ulterior. In prezent aici isi are sediul Fundatia Romania mileniului trei condusa de Dana Nastase.
2. O vila de vacanta in statiunea Cornu construita de sotii Nastase la inceputul anilor '90.
3. Imobilul din strada aviator Petre Cretu nr. 60, revendicat de mama lui Adrian Nastase in justitie si obtinut prin hotarare judecatoreasca in 1994, apartine de fapt lui Nastase. Desi, fictiv, mama acestuia a vandut acest imobil Danei Maria Barb, sora lui Nastase. (situatia acestei case a fost prezentata si in raportul Armagedon II)
4. Imobilul din strada Maresal Prezan nr. 4 este o locuinta de protocol pe care Adrian Nastase o ocupa in calitate de demnitar.
5. Imobil cu apartamente de lux in Predeal, situat pe strada Muncii. Acesta a fost construit cu SC Edilconst Campina, al carei actionar majoritar este Radu Florea, presedintele organizatiei Campina a PSD si unul dintre cei mai importanti antreprenori de pe Valea Prahovei. Edilconst a fost ales antrepenor si pentru ridicarea unei sali de sport la Cornu. Nastase declara ca imobilul a fost realizat de Aurelia Zachir, o batrana de 85 de ani, matusa sotiei sale, sora Irinei Miculescu. Ceilalti locatari ai imobilului din Predeal sunt Dana Barb, sora lui Adrian Nastase, Ristea Priboi, Daciana Sarbu, Roxana Bichel, partenera de afaceri cu Dana Nastase la firma "Datis Consulting & Managment" si, mai nou, Mircea Ruianu, care este parteneri de afaceri cu Alexandru Bittner, un alt apropiat al familiei Nastase.
6. Imobilul din strada Muzeul Zambaccian. Dosarul Zambaccian, care priveste un teren cumparat de fostul premier, a fost redeschis la inceputul lunii noiembrie a anului trecut de procurorii anticoruptie. Dosarul a fost deschis in vara anului trecut, in urma unei sesizari facute de deputatul liberal Mona Musca.
Potrivit acesteia, Nastase ar fi cumparat in 1998 un teren la un pret de 25 de ori mai mic decat cel real. In sesizare se solicita cercetarea legaturii dintre achizitionarea de catre Adrian Nastase, pe atunci prim-vicepresedinte PDSR si vicepresedinte al Camerei Deputatilor, a unui teren al fostului deputat PDSR Gabriel Bivolaru si sustinerea pe care acesta a primit-o de la Nastase in timp ce era cercetat penal, in 1997.
Pe langa imobile, familia Nastase mai detine un teren agricol si intravilan in comuna Balotesti, un teren impadurit la Corbeanca, un teren intravilan in Bucuresti si unul apicol la Cornu. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.