Noi dezvaluiri aparute in presa europeana confirma faptul ca Romania a fost implicata in scandalul inchisorilor secrete pe care Agentia Centrala de Informatii (CIA) le detine in afara granitelor Statelor Unite. Saptamana trecuta, revista elveti

Noi dezvaluiri aparute in presa europeana confirma faptul ca Romania a fost implicata in
scandalul inchisorilor secrete pe care Agentia Centrala de Informatii (CIA) le detine in afara granitelor Statelor Unite.

Saptamana trecuta, revista elvetiana Sonntagsblick a dezvaluit existenta unui document care atesta faptul ca CIA detine astfel de centre de detentie secrete in Romania, Bulgaria, Ucraina, Macedonia si provincia sarba Kosovo. Documentul era, de fapt, un fax transmis de catre Ministerul de Externe de la Cairo catre Ambasada Egiptului la Londra si interceptat de catre serviciile secrete elvetiene. Sonntagsblick scrie ca documentul secret face referire la situatia a 23 de detinuti irakieni si afgani care ar fi fost interogati pe Aeroportul Mihail Kogalniceanu din Romania. In context, seful diplomatiei egiptene isi exprima ingrijorarea cu privire la refuzul autoritatilor de la Bucuresti de a recunoaste ca Romania a gazduit sau gazduieste inca inchisori secrete marca CIA.
AGRESIVI. La o zi dupa publicarea documentului, un grup de lobby din parlamentul britanic a reactionat extrem de agresiv. ""Faxul respectiv reprezinta prima dovada
concreta ca SUA au interogat suspecti de terorism in inchisori secrete din Europa de Est"", scrie cotidianul Daily Telegraph. Ziarul preia declaratia purtatorului de cuvant pentru afaceri sociale al grupului laburist, Claude Moraes, care si-a exprimat convingerea ca Romania ""nu va marturisi niciodata"" implicarea ei in scandalul CIA, riscand astfel amanarea aderarii la Uniunea Europeana pana in 2009 sau chiar pe termen nedefinit.
Desi nu exista dovezi concrete despre existenta acestor centre de detentie - Egiptul nu a confirmat veridicitatea faxului interceptat - , noua scurgere de informatii reprezinta inca o veste proasta pentru Romania, a carei aderare face obiectul unei nemultumiri tot mai mari din partea statelor deja membre, comenteaza ziarul britanic.

NU NE INTREBATI!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.