Unele prevederi ale Ordonantei de Urgenta a Guvernului 148/2005 privind indemnizatia pentru cresterea copilului pana la 2 ani le nemultumesc pe proaspetele mamici. Motivul il constituie faptul ca in momentul in care au ramas insarcinate erau nece
Unele prevederi ale Ordonantei de Urgenta a Guvernului 148/2005 privind indemnizatia pentru cresterea copilului pana la 2 ani le nemultumesc pe proaspetele mamici.

Motivul il constituie faptul ca in momentul in care au ramas insarcinate erau necesare doar 10 luni de munca inainte de nastere pentru a beneficia de indemnizatie.
Noile reglementari legale, respectiv OU 148/2005, intrata in vigoare la 1 ianuarie 2006, le dezavantajeaza clar pe aceste femei. Ordonanta prevede ca beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului, in cuantum de 800 de lei (8 milioane de lei vechi), persoanele care au realizat, timp de 12 luni, in ultimul an anterior nasterii copilului, venituri profesionale supuse impozitului. Unele dintre mamele nemultumite vor sa se adreseze Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii si ameninta ca vor ataca ordonanta in cauza la Curtea Constitutionala. Cele mai inversunate par mamele din Covasna.
CAZ CONCRET. Una dintre ele, Hadnagy Erika, din Sfantu Gheorghe, a nascut primul ei copil la 15 decembrie. Conform Mediafax, tanara a inceput sa lucreze in luna februarie 2004 si a realizat venituri mai mult de 10 luni, insa, potrivit noilor reglementari, aceasta perioada nu este suficienta pentru a beneficia de indemnizatia pentru copil. O alta mama a nascut la sfarsitul anului trecut, apoi a luat cele 42 de zile de concediu de maternitate, dupa care putea beneficia, timp de doi ani, conform legii care era in vigoare pana in acest an, de indemnizatie, insa din cauza modificarii legislatiei nu va primi banii, deoarece inainte de nastere a lucrat doar 10 luni. (Magda Colgiu)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.