Reforma Justitiei romane s-a impotmolit din nou la capitolul legi. Dupa sase luni de la ultima modificare a legilor Justitiei, ministerul de resort, constatand lipsuri la propriile acte normative, a propus noi schimbari. Intrate in analiza Consil
Reforma Justitiei romane s-a impotmolit din nou la capitolul legi.

Dupa sase luni de la ultima modificare a legilor Justitiei, ministerul de resort, constatand lipsuri la propriile acte normative, a propus noi schimbari. Intrate in analiza Consiliului Superior al Magistraturii, modificarile par a fi, insa departe de perfectiune. Potrivit presedintelui CSM, Dan Lupascu, 19 prevederi sunt neconstitutionale si alte 64 reprezinta neconcordante, erori si lacune. ""Proiectul are si aspecte pozitive. Sunt insa multe prevederi neconstitutionale, necorelari sau imperfectiuni. Consiliul a hotarat sa discute in plen fiecare articol in parte. Mai intindem o mana Ministerului Justitiei pentru colaborare. Sunt articole care se bat cap in cap, altele incalca principiul egalitatii in fata legii, cel al neretroactivitatii legilor sau cel al libertatii de a-ti alege profesia"", a declarat ieri presedintele CSM.
CRITICI. Spre exemplu, ministerul vrea ca magistratul revocat din functia de conducere sa nu mai poata demisiona. Potrivit lui Lupascu, aceasta prevedere ar incalca prevederile constitutionale referitoare la egalitatea in drepturi, la munca si protectie sociala. Propunerea ministerului incearca evident sa blocheze demisiile care lasa fara obiect revocarile ministrului Monica Macovei. De asemenea, membrii CSM ar fi obligati sa aleaga intre activitatea de judecator sau procuror si locul din Consiliu pentru care au fost alesi democratic. Cine nu opteaza munceste la CSM neplatit. Ministrul Justitiei nu pare sa aiba probleme in
a-si incasa propriii bani pentru a doua calitate, adica cea de membru de drept al Consiliului, chiar daca de cele mai multe ori este prea ocupata sa ajunga la sedintele acestuia. (Miruna Pasa)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.