Exporturile de carne si icre de sturion la nivel mondial au fost interzise saptamana aceasta printr-o decizie a conventiei internationale CITES, organism afiliat Organizatiei Natiunilor Unite. Masura a fost luata pentru a proteja aceste specii af
Exporturile de carne si icre de sturion la nivel mondial au fost interzise saptamana aceasta printr-o decizie a conventiei internationale CITES, organism afiliat Organizatiei Natiunilor Unite.

Masura a fost luata pentru a proteja aceste specii aflate pe cale de disparitie. Conventia arata cu degetul tarile exportatoare, dintre care cele mai multe se afla in bazinul Marii Negre si bazinul Marii Caspice, acuzandu-le ca nu reusesc sa respecte cotele impuse si sunt incapabile sa controleze recoltarile si comertul la negru cu carne si caviar de sturion.
COTA ANUALA. In fiecare an, CITES le cere tarilor producatoare de caviar sa estimeze o cota de export pentru anul urmator. Pentru a i se aproba cotele, in conformitate cu regulamentul CITES, un guvern trebuie sa demonstreze ca exportul ""nu pune in pericol supravietuirea pe termen lung a speciei"". Conventia a anuntat la mijlocul acestei saptamani ca nu poate aproba cotele pentru 2006 propuse de majoritatea tarilor exportatoare deoarece ""ele nu reflecta reducerile din stocuri si nu tin seama de pescuitul ilegal"".
Oficialii CITES au anuntat ca ar putea sa ridice interdictiile daca vor primi propuneri satisfacatoare cu privire la aceasta problema din partea guvernelor implicate, insa nu au impus nici un termen- limita la care se va lua aceasta decizie.
ROMANIA. Decizia CITES loveste dur autoritatile de la Bucuresti, prinse din nou cu temele nefacute dupa ce, in toamna, Statele Unite anuntasera ca nu vor mai importa caviar din Romania. Hotararea a fost luata ca urmare a faptului ca Bucurestiul nu a luat masuri pentru protejarea speciilor de sturion. Statele Unite avertizasera Romania inca din 2004 cu privire la faptul ca, daca tara noastra nu va lua rapid masuri de protectie pentru aceste specii si in special pentru morun, importurile vor fi sistate. (Alexandru Nastase)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.