Terapia prin arta isi poate gasi locul in arsenalul tratamentelor contra cancerului. Aceasta este concluzia unui studiu american publicat in Journal of Pain and Symptom Management. O echipa de cercetatori coordonata de profesorul Judith Paice, spe

Terapia prin arta isi poate gasi locul in arsenalul tratamentelor contra cancerului. Aceasta este concluzia unui studiu american publicat in Journal of Pain and Symptom Management.

O echipa de cercetatori coordonata de profesorul Judith Paice, specialist in oncologie la Northwestern Memorial Hospital din Chicago, a studiat efectele terapiei prin arta asupra unor pacienti suferind de cancer. Rezultatul: datorita artterapiei cele 50 de persoane au suportat mult mai usor durerea si anxietatea provocate de boala.
CERCETARE. Pe parcursul celor patru luni de studiu, medicii le-au propus pacientilor diferite sedinte individuale de artterapie. Cei care nu au putut sa-si foloseasca mainile ii explicau terapeutului ceea ce doreau sa realizeze, iar acesta realiza lucrarea artistica in locul pacientilor respectivi. De asemenea, ei au fost sfatuiti sa rasfoiasca albume de arta si sa discute pe aceasta tema cu terapeutul.
Dupa sedintele de terapie prin arta, starea pacientilor a fost evaluata cu ajutorul unei scale denumita ESAS (Edmonton Symptom Assessment Scale). Prin intermediul acestei metode au fost analizate noua simptome diferite: durerea, oboseala, greata, starea depresiva, anxietatea, somnolenta, pofta de mancare, buna dispozitie si respiratia. Pacientul ii comunica terapeutului intensitatea acestor simptome.
Datorita sedintelor de artterapie, toate aceste neplaceri au fost diminuate, cu exceptia senzatiei de greata. ""Ceea ce ne-a surprins cel mai mult a fost reducerea oboselii la pacientii atinsi de cancer"", a declarat Nancy Nainis, coautor al studiului. ""Cativa pacienti ne-au spus chiar ca terapia prin arta le-a redat energia si pofta de viata. Este pentru prima data cand un astfel de studiu releva beneficiile artterapiei asupra suferinzilor de cancer"", a adaugat terapeutul.
EXPLICATIE. Dar cum reuseste terapia prin arta sa atenueze simptomele cancerului? ""Prin aceasta forma de terapie pacientii isi ocupa timpul in mod placut si se concentreaza asupra unui lucru pozitiv mai degraba decat asupra starii lor de sanatate. Astfel, arta imbunatateste calitatea vietii pacientilor"", explica Judith Paice. In prezent, tot mai multe persoane atinse de cancer apeleaza si la terapii complementare alaturi de tratamentul medical.

DESEN


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.