Arestat la inceputul lunii mai, inainte de eliberarea ostaticilor romani aflati in Irak, Zaher Iskandarani si apropiatii lui sunt din nou in atentia procurorilor de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism Timisoara

Arestat la inceputul lunii mai, inainte de eliberarea ostaticilor romani aflati in Irak, Zaher Iskandarani si apropiatii lui sunt din nou in atentia procurorilor de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism Timisoara, in urma unor descinderi efectuate luni la fabrica din localitatea Sacalaz, controlata de afaceristul sirian.
Surse judiciare ne-au informat, ieri, ca cel putin doi apropiati ai omului de afaceri Zaher Iskandarani au fost ridicati, miercuri seara, de la locuintele lor din Timisoara, de catre ofiteri de la Crima Organizata Timisoara. Se pare ca barbatii au fost transportati, sub escorta jandarmilor, la Bucuresti, urmand sa fie audiati de catre procurorii instantei supreme. Potrivit acelorasi surse, se pare ca apropiatii lui Iskandarani ar fi cercetati intr-un dosar privind evaziunea fiscala si incalcarea Legii vamilor, alaturi de alti sase indivizi aflati in vizorul anchetatorilor.
Surse confidentiale ne-au declarat ca, in cadrul aceleiasi actiuni, ar fi fost cautat si afaceristul sirian, despre care se spune ca ar urma sa fie retinut de ofiterii timisoreni.
Operatiunea de miercuri, coordonata de procurorii DIICOT, a survenit in urma celei desfasurate luni de catre comisarii Garzii Financiare Hunedoara si mascati, la fabrica de tigari din localitatea timisoreana Sacalaz, controlata de Zaher Iskandarani.
"Am primit ordin de la centru sa ne implicam in aceasta descindere, alaturi de mascati si procurori DIICOT, cu toate ca Timisoara nu ne este arondata noua. Din cate am inteles, s-a cerut ca la aceste descinderi sa participe organe de control din alte zone ale tarii, pentru a nu se influenta in nici un fel ancheta", ne-a declarat, sub protectia anonimatului, unul dintre anchetatori.

Sesizarea ofiterilor SRI

Zaher Iskandarani a parasit arestul, la sfarsitul lunii mai, ca urmare a hotararii Curtii de Apel Bucuresti privind punerea de indata in libertate a acestuia si a presupusilor lui complici, Eugen Iovescu si Ghannoum Obayda. La iesirea din arestul Directiei Cercetari Penale a Politiei Romane, Iskandarani a declarat ca a fost arestat in urma plangerii unei companii producatoare de tutun.
Omul de afaceri Zaher Iskandarani si ceilalti trei barbati prinsi o data cu el, la Lugoj, au fost arestati preventiv pentru 29 de zile, la data de 19 mai, de magistratii de la Sectia a ll-a Penala a Tribunalului Bucuresti, acuzati fiind de concurenta neloiala, folosire fara drept a unei marci, evaziune fiscala, contrabanda si constituire de grup criminal organizat. Ceilalti trei barbati, arestati preventiv o data cu Iskandarani, sunt Eugen Iovescu, directorul fabricii de tigarete patronate de Iskandarani si perchezitionate de anchetatori zilele acestea, Danugh Obaid, angajat al aceleiasi fabrici, precum si Fady Jamil, varul lui Zaher Iskandarani.
Dosarul lui Iskandarani a fost deschis in urma unei sesizari a Serviciului Roman de Informatii, potrivit careia sirianul s-ar ocupa de afaceri ilegale cu tutun si alcool.
Astfel, in zilele de 17 si 18 mai, politisti de la Crima Organizata, procurori si jandarmi au efectuat peste 20 de perchezitii domiciliare la locatiile cunoscute ca fiind ale lui Iskandarani si ale apropiatilor lui, de unde au ridicat sute de documente financiar-contabile, de contracte in alb, dar si de sute de coli cu timbre pentru tigari si alcool contrafacute.
Mai mult, la una dintre locuintele lui Zaher Iskandarani a fost gasita si matrita pe care acesta o folosea pentru confectionarea falsurilor, desi sirianul a negat ca ar avea cunostinta de existenta ei.
Surse demne de incredere ne-au precizat ca, in momentul in care a fost retinut la Lugoj, Iskandarani si cei trei barbati impreuna cu care se afla in masina aveau asupra lor 16 pasapoarte si 200.000 de dolari.

In cardasie cu Hayssam si Boerica

Omul de afaceri sirian a fost retinut la miezul noptii in urma unui filtru rutier efectuat in Lugoj, in timp ce se deplasa cu un Fiat inmatriculat in Dolj in care se mai aflau doi cetateni arabi si un roman.
Veniti din Capitala, zeci de politisti si jandarmi cu cagule, inarmati, au descins in forta, la data de 18 mai, la fabrica de tigari a omului de afaceri sirian Zaher Iskandarani, din localitatea Sacalaz, de langa Timisoara, precum si la mai multe apartamente din diferite zone ale orasului.
In urma acestor actiuni, la sediul Parchetului General au fost aduse folii cu etichete pentru tigari, apa minerala, mai multe flacoane cu alcool rafinat, calculatoare, CD-uri si cutii pline cu documente.
In paralel cu aceasta investigatie, procurorii Parchetului General au declansat o noua ancheta in dosarele in care Zaher Iskandarani a fost deja achitat, unul dintre ele fiind Tigareta I, in care a fost cercetat si Omar Hayssam. Oricum, serviciile secrete au furnizat informatia ca Iskandarani a lucrat in cardasie cu Hayssam si Boerica. Acum, toti au ajuns la beci.
Iskandarani a intrat in vizorul autoritatilor ca urmare a implicarii in contrabanda cu tigari, prin firme inregistrate in Cipru, Republica Moldova si Bulgaria. In 1997, el a fost condamnat la cinci ani de inchisoare pentru fals, uz de fals, evaziune fiscala, contrabanda si instigare la contrabanda si chiar complicitate la crima, fiind inchis in Penitenciarul Codlea. Supranumit si "printul Banatului", Zaher Iskandarani este unul dintre cei mai cunoscuti oameni de afaceri arabi stabiliti in Romania. In 1994, el a inceput construirea fabricii de tigari de la Sacalaz, aflata la cativa kilometri de Timisoara.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.