Comisia parlamentara pentru Afaceri Externe si Aparare din Israel si-a tinut ultima reuniune cu directorul serviciilor de informatii militare, Aaron Zeevi Farkash, care-si va parasi prerogativele in urmatoarele zile. In cursul interventiei sale, Zeev
Comisia parlamentara pentru Afaceri Externe si Aparare din Israel si-a tinut ultima reuniune cu directorul serviciilor de informatii militare, Aaron Zeevi Farkash, care-si va parasi prerogativele in urmatoarele zile. In cursul interventiei sale, Zeevi Farkash a estimat in primul rand ca el nu prevede vreun razboi in urmatorii patru ani. Dar, dupa aceasta afirmatie cel putin linistitoare, el a evocat amenintarea iraniana care devine din zi in zi mai precisa, subliniind ca Teheranul isi poate procura in cateva luni arma nucleara. Farkash a mentionat ca Israelul si intreaga lume trebuie sa se pregateasca cu cea mai mare seriozitate sa faca fata acestui nou pericol, care afecteaza in primul rand, securitatea Israelului. Potrivit lui Farkash, Teheranul isi poate dezvolta in libertate potentialul militar atata timp cat SUA va continua sa fie ocupata in Irak. Zeevi Farkash a precizat, de asemenea, ca Iranul lucreaza in prezent, intr-un ritm febril, la un nou program nuclear. In acest context, el a indicat ca 12 rachete pot fi dotate cu capete nucleare, care au disparut recent din Rusia, fiind ulterior descoperite in Iran. Generalul Farkash a evocat, de asemenea, activitatea gruparii Hezzbollah, care pune in pericol viata locuitorilor din nordul Israelului. El a indicat ca organizatia terorista siita are intentia de a rupe in viitor aceasta regiune de Israel. Dar Hezzbollah nu este singura grupare armata care ameninta linistea israelienilor. In acest sens, Farkash a precizat ca Hamas, care se intareste in vederea viitoarelor alegeri electorale palestiniene, constituie un real pericol pentru Israel. El a estimat totodata ca scrutinul ar putea fi amanat, deoarece "Autoritatea Palestiniana, temandu-se de victoria Hamasului, va incerca, fara indoiala, prin toate mijloacele, sa amane alegerile". In alta ordine de idei, generalul Zeevi Farkash a indicat ca dictatorul irakian Saddam Hussein si-a pus cu adevarat la adapost armele neconventionale in Siria, inaintea primei ofensive americane. Dar generalul a subliniat ca, deocamdata, este vorba doar de speculatii care nu au fost verificate cu certitudine.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.