ALIMENTATIE ECHILIBRATA Georgeta Licsandru SteluTa Indrei Sunt produsele ""bio"" o alternativa la alimentatie sanatoasa? Sunt mai sanatoase produsele ""bio"" decat cele conventionale? La aceste intrebari ne raspunde prof. dr. Gheorghe

ALIMENTATIE ECHILIBRATA

Georgeta Licsandru
SteluTa Indrei

Sunt produsele ""bio"" o alternativa la alimentatie sanatoasa? Sunt mai sanatoase produsele ""bio"" decat cele conventionale? La aceste intrebari ne raspunde prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi: ""Produsele alimentare biologice sunt mai sanatoase decat cele conventionale, insa numai daca echivalentul lor conventional este sanatos. Daca alimentul de referinta este daunator, in orice sistem l-ai obtine tot asa ramane"".
Reguli
In cultivarea cerealelor, legumelor, fructelor trebuie respectate reguli stricte pentru ca acestea sa poata fi certificate ca biologice. Sunt interzise ingrasamintele chimice de sinteza, pesticidele, conservantii de sinteza - substante cu impact negativ asupra sanatatii noastre. Nu sunt permise utilizarea organismelor modificate genetic, administrarea de hormoni de crestere animalelor. Produsul este urmarit pe tot lantul alimentar: de la solul in care se cultiva cerealele cu care este hranit
animalul pana la modul de viata al
acestuia.
Datorita faptului ca nu sunt contaminate cu pesticide, cu micotoxine, produsele ""bio"" certificate pot preveni imbatranirea precoce, bolile cronice si pot creste capacitatea de munca fizica sau intelectuala. Pesticidele folosite in agricultura traditionala pot afecta sistemul nervos, iar micotoxinele pot provoca intoxicatii grave atat la animale, cat si la oameni. Daca animalul a primit un tratament cu hormoni estrogeni sau cu antibiotice, produsele obtinute de la el nu mai pot fi numite biologice. Dimpotriva, asemenea alimente pot determina tulburari hormonale si pot creste riscul de cancer.
Orice aliment poate fi ecologic
De la legume, fructe si pana la carne, oua, lactate, orice aliment poate deveni biologic, ecologic sau organic daca se respecta regulile de productie. Acest lucru nu inseamna ca un produs biologic este si dietetic.
Trebuie sa acordam o deosebita atentie aportului caloric, calitatii proteinelor, carbohidratilor, grasimilor care intra in componenta alimentelor biologice. Un produs poate fi obtinut in conditii ecologice, dar daca predomina grasimile saturate, de origine animala, nu este sanatos. In ceea ce priveste aspectul, nu este nici o diferenta intre un produs ecologic si unul clasic.
Prof. dr. Gh. Mencinicopschi ne da un exemplu in acest sens: ""Zaharul alb, rafinat are tot 4 calorii/gram si este la fel de daunator daca este consumat in exces, indiferent daca este obtinut din sfecla modificata genetic, din sfecla obisnuita sau din sfecla cultivata in sistemul biologic. In urma cu cativa ani, in Noua Zeelanda a fost un scandal in care au fost implicati comerciantii care vindeau zahar rafinat, alb ca zahar ecologic, biologic. Consumatorii erau pacaliti ca zaharul acesta are efecte sanogene, ca e mai bun decat cel obisnuit si, in consecinta, pretul era mult mai mare"".
Termen de valabilitate mic
Din pacate, in tara noastra nu se produce decat un sortiment de cascaval biologic. Exista, de asemenea, unele incercari de cultivare ecologica a graului, insa productia este vanduta peste hotare. Nici produse biologice straine nu sunt foarte multe pe piata romaneasca. Se gasesc unele conserve de legume, fructe, unele produse de panificatie. Pretul acestora este cu mult mai ridicat decat al produselor obisnuite.
""In productia biologica sunt interzisi conservantii de sinteza. In locul lor se folosesc doar conservanti naturali, cum ar fi acidul lactic. Pentru a se autoconserva, unele produse sunt tratate termic. Produsele biologice au termene de valabilitate mult mai mici decat in cazul unui produs obisnuit. Lipsa conservantilor face ca salamul, laptele fermentat biologic sa se altereze mai repede. In procesarea carnii sunt interzisi aditivii alimentari de sinteza - conservantii, colorantii, agentii de sapiditate, de ingrosare. De aceea, mezelurile biologice sunt mai bune,
gustul lor este natural"", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Pentru a fi declarat aliment BIO, trebuie ca minimum 95% din ingrediente sa fie biologice.

FARA CHIMICALE. ""Grija pentru o alimentatie naturala, curata si de calitate este sustinuta si de Uniunea Europeana, prin Programul SAPARD, care deruleaza fonduri impresionante in sprijinul agriculturii ecologice"", precizeaza dr. Nicoleta Mihaela Mindrescu. Deoarece in agricultura ecologica ingrasamintele chimice sunt inlocuite cu cele organice, produsele biologice nu contin nitrati. Aceste substante in doze mari sunt cancerigene si pot provoca probleme sangvine. De asemenea, alimentele ecologice nu sunt iradiate, metoda de conservare ce poate fi cancerigena.

PRO NATURA. La intrebarea daca este nevoie sa ne intoarcem la natura si la binefacerile ei, medicul Nicoleta Mihaela Mindrescu raspunde categoric ""Da!"". Argumentele sale sunt urmatoarele: ""In ultimii ani s-a inregistrat o crestere alarmanta a incidentei unor boli precum cancerul, diabetul, obezitatea, afectiunile digestive, motiv pentru care dictonul «suntem ceea ce mancam» este mai mult decat oricand in actualitate. Numeroase rapoarte privind poluarea apei potabile cu pesticide si insecticide, statisticile ingrijoratoare privind cresterea numarului de cazuri de cancer la copii sunt dovezi in favoarea alimentatiei ecologice. Daca luam in considerare si faptul ca varstele tinere sunt de patru ori mai vulnerabile decat adultii la efectul substantelor chimice (insecticide, pesticide, aditivi alimentari), pentru ca generatiile viitoare sa creasca sanatos si armonios trebuie sa spunem «Da» alimentelor ecologice"".

SFATUL MEDICULUI


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.