Legenda "blestemului lui Otzi" este din nou in lumina reflectoarelor, dupa ce, recent, o a saptea persoana care a intrat in contact cu cea mai veche si mai bine pastrata mumie din lume a murit, relateaza Discovery Channel.
Arheologul Tom Loy, c
Legenda "blestemului lui Otzi" este din nou in lumina reflectoarelor, dupa ce, recent, o a saptea persoana care a intrat in contact cu cea mai veche si mai bine pastrata mumie din lume a murit, relateaza Discovery Channel.
Arheologul Tom Loy, care a descoperit in 2003 pe hainele mumiei patru feluri de sange, a fost descoperit recent mort in casa sa din Brisbane, se arata in ziarul The Australian.
Trupul lui Loy, care avea 63 de ani, a fost descoperit dupa cateva zile de la moartea sa. El lucra la finisarea cartii sale, care avea ca subiect mumia veche de 5000 de ani.
Tom Loy, care era directorul Laboratoarelor de Arheologie de la Institutul de biologie Moleculara al Universitatii din Queensland, suferea de 12 ani de o boala a sangelui, iar diagnosticul sau a fost pus la scurt timp dupa ce incepuse sa cerceteze mumia Otzi.
Cercetarile acestuia - care au facut subiectul unui documentar al postului Discovery Channel in 2003 - au avansat teoria ca Otzi - Omul Gheturilor, a murit singur, in munti, dupa ce a avut un accident de vanatoare si dupa ce s-a luptat cu mai multi barbati.
"In opinia mea, Otzi a ucis doi oameni cu aceeasi sageata. Se pare, de asemenea, ca el s-a luptat corp la corp cu cel putin un barbat, dupa care a murit fiind ranit, in spate, de o alta sageata", a declarat Loy atunci.
Cercetatorul fiind cea de-a saptea persoana care a avut legatura cu mumia si care a murit, zvonurile unui blestem asemanator celui lui Tutankamon au inceput sa apara.
Lista mortii
Intr-adevar, au trecut doar cativa ani de cand alpinistii Helmut Simon si sotia sa Erika au descoperit mumia inghetata - si de cand s-a declansat un lant al coincidentelor macabre.
Primul care a murit a fost Guenter Henn, patologul care a scos cu mainile goale mumia din zapada. Un an mai tarziu, Henn a avut un accident mortal. El tocmai se afla in drum spre o conferinta unde trebuia sa prezinte senzationalele descoperiri pe care le facuse in legatura cu Otzi.
La scurta vreme, a murit si Kurt Fritz, ghidul montan care a sapat in gheata pentru a scoate la lumina chipul mumiei. Fritz a fost singurul dintr-un grup de alpinisti care a fost ucis de o avalansa.
Cea de-a treia victima, care a murit in urma unei tumori cerebrale, a fost Rainer Hoelzl, singurul jurnalist caruia i s-a permis sa filmeze in direct cum mumia a fost scoasa din zapada.
Muntii Alpi, care l-au facut celebru pe Helmut Simon au fost si locul unde acesta si-a pierdut viata. Trupul sau a fost gasit in 2004 - culmea! - prins in gheata la fel ca si mumia pe care o descoperise, la opt zile dupa ce fusese declarat disparut.
Si, ca si cum nu ar fi fost suficient, Dieter Warnecke, seful echipei de salvamontisti care i-a descoperit trupul lui Simon, a facut infarct la doar o ora dupa ce Helmut Simon fusese inmormantat.
Aprilie 2004 a fost luna in care istoricul Konrad Spindler, coordonatorul investigatiilor care il vizau pe Otzi a murit, la varsta de 66 de ani, in urma unor complicatii a bolii de care suferea - scleroza in placi.
Dupa moartea lui Simon, Spindler a fost intrebat daca el crede in blestem. El a replicat: "Nu. Nu cred. Urmatorul lucru pe care l-ati spune daca as crede, e ca eu urmez".
Nici Loy nu credea in blestemul lui Otzi, dupa cum au declarat colegii sai de la Universitatea Queensland. Si familia a confirmat ca rezultatele autopsiei nu lasa loc nici unei suspiciuni: "Ni s-a spus ca Loy a murit din cauze naturale" a declarat fratele lui Loy.
Alte legende ale blestemelor
Diamantul blestemat Tutankamon - pe mormantul faraonului scria ca "moartea il va atinge pe cel care va perturba linistea Regelui". Si se apre ca asa a fost. Atunci cand Howard Carter a descoperit mormantul lui Tutankamon in 1920, el si-a chemat bogatul patron, lordul Carnarvon, sa inspecteze descoperirea. La scurt timp dupa ce a intrat in mormant, Carnarvon a murit din cauza muscaturii unui tantar infectat. Se spune ca in momentul mortii sale, in mod ciudat, luminile din Cairo s-au stins in urma unei bizare pene de curent.
Diamantul Hope este cel mai faimos diamant din lume, desi a fost o piatra nefasta pentru posesorii sai. Se pare ca piatra pretioasa a fost furata de negustorul Jean Baptiste Tavernier din ochiul unei statui hinduse. Ulterior, negustorul a murit in Rusia, sfasiat de cainii salbatici.
Un alt detinator al diamantului care a avut o viata dramatica a fost Maria Antoaneta. Se pare ca blesemul a afectat familia Hope - care a ajuns la sapa de lemn.
O alta proprietara, Evelyn Walsh McLean, a avut de suferit: primul ei fiu a murit intr-un accident de masina, fiica sa s-a sinucis, iar sotul ei a fost declarat nebun.
Blestemul Sangorski. Editia Sangorski a volumului Rubaiyat, scris de Omar Khayyam a fost considerat a fi una dintre cele mai valoroase si impodobite carti, insa s-a scufundat cu Titanicul in 1921.
Sangorski a vrut, prin legarea cartii lui Omar Khayyam, sa faca o opera care "sa uimeasca intreaga lume". Luni de zile a lucrat numai la designul acesteia. Astfel, el a folosit 5000 de bucati de piele incrustata cu fildes, argint, ebonita, 600 de foite de aur de 22 de carate si 1052 de granate, turcoaze, topaze si smaralde. Cartea devenise o legenda chiar inainte sa fie terminata.
Sase saptamani mai tarziu, dupa ce faimosul volum s-a scufundat odata cu Titanicul, creatorul aceasteia, Francis Sangorski, s-a inecat. Cand Stanley Bray a decis sa creeze o replica a cartii, orientandu-se dupa schitele originale ale lui Sangorski, blestemul a lovit din nou. Ea a fost distrusa in timpul bombardamentelor germane asupra Londrei, in cel de-al doilea razboi mondial. O a treia versiune a cartii se afla acum la Biblioteca Nationala Britanica. (B.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.