Vi se pare absurd ca 500 de persoane sa aiba aceeasi adresa in buletinul de identitate? Ei bine, Serviciul de Evidenta Informatizata a Persoanei (SEIP) Brasov nu considera nici pe departe anormal acest lucru. Din contra, il califica drept o practica

Vi se pare absurd ca 500 de persoane sa aiba aceeasi adresa in buletinul de identitate? Ei bine, Serviciul de Evidenta Informatizata a Persoanei (SEIP) Brasov nu considera nici pe departe anormal acest lucru. Din contra, il califica drept o practica obisnuita.
Nu stim cate astfel de carti de identitate au fost emise, insa in cazul unei colonii de rromi, care s-a aciuat in judetul Covasna, a fost posibil.
"Cred ca este vorba in aceasta situatie de modificarea granitelor din judete", ne-a declarat, ieri, Lavinia Croitoru, purtatorul de cuvant al SEIP Brasov. Chiar si asa sa fie, nu prea exista explicatii.
Datele problemei nu s-ar schimba cu nimic. Intr-adevar, toti ar figura ca locuind in judetul Brasov, dar tot la aceeasi adresa. Tot de la SEIP am aflat ca intr-adevar familiilor de rromi, care migreaza dintr-o zona in alta, li s-au intocmit buletine pentru a putea fi identificati.
"Pe o singura strada, la un singur numar au fost inregistrate mai multe persoane pentru a putea avea o evidenta clara a lor", a mai spus Croitoru. Ieri, prefectul judetului Covasna, Gyorgy Ervin, s-a aratat consternat de aceasta situatie. El a spus ca in comuna Belin traiesc peste 500 de persoane care au carti de identitate eliberate in judetul Brasov, cu totii avand acelasi domiciliu, localitatea Arini, nr. 504. "Eu inteleg ca exista familii numeroase, dar peste 500 de persoane sa aiba aceeasi adresa, este de neinteles", a declarat prefectul, adaugand ca responsabilitatea acestei situatii revine, in special, SEIP Brasov.

Singura solutie, mutarea granitelor

Cele peste 500 de persoane traiesc ilegal in comuna covasneana Belin, ocupand in ultimii ani abuziv terenul public si privat. Autoritatile cauta de mult timp o solutie pentru a rezolva problema coloniei de rromi, care si-au ridicat case in zona. Conducerea Consiliului Judetean Covasna a vrut, initial, sa modifice granita dintre judetele Covasna si Brasov, pentru a rezolva problema coloniilor de rromi care au ridicat ilegal case pe terenuri din Covasna.
Autoritatile locale covasnene propuneau celor din judetul Brasov ca teritoriile pe care au fost construite casele coloniilor de rromi brasoveni, la marginea localitatilor Belin, Arini si Aita Mare, sa fie preluate de Brasov, iar in schimb, judetul vecin sa ofere alte terenuri la hotarul celor doua judete. Conform primelor estimari, ar fi vorba despre circa 80 de hectare de teren. Prefectul de Covasna, Gyorgy Ervin, a discutat, insa, despre aceasta problema cu autoritati din Bucuresti, care nu s-au declarat incantate de idee, urmand ca pe plan local sa se gaseasca o solutie. Potrivit prefectului de Covasna, una dintre ele ar fi stramutarea rromilor la Brasov, demolarea caselor si reconstructia lor pe teritoriul judetului vecin.
Primarii comunelor vizate fac deja ample controale si intocmesc procese-verbale, deoarece rromii nu au acte.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.