Romania a inregistrat progrese in ultima perioada, dar reformele nu sunt suficient de transparente, existand probleme in domeniul sistemului juridic, securizarii frontierelor si coruptiei, a declarat, ieri, la Bucuresti, comisarul european pentru Pro
Romania a inregistrat progrese in ultima perioada, dar reformele nu sunt suficient de transparente, existand probleme in domeniul sistemului juridic, securizarii frontierelor si coruptiei, a declarat, ieri, la Bucuresti, comisarul european pentru Programare Financiara si Buget, Dalia Grybauskaite. "Suntem multumiti de evolutia pozitiva inregistrata de Romania in ultima perioada. Implementarea reformelor trebuie sa aiba ca efect diminuarea coruptiei la toate nivelele. Este o provocare imensa. Romania va deveni membra a Uniunii Europene si va avea obligatia sa raporteze cum sunt cheltuiti banii. Trebuie sa se pregatesca de acum sa fie transparenta si sa gestioneze eficient fondurile", a precizat comisarul european. Ea a adaugat ca angajamentele asumate de actuala putere si abilitatea politica sunt foarte importante pentru Romania, in acest moment. "Recomandam partidelor politice si societatii civile sa sprijine Guvernul pentru continuarea reformelor", a mai spus comisarul european. Grybauskaite a mentionat ca la nivelul Comisiei Europene exista o atitudine optimista, legata de faptul ca Romania va fi capabila sa se concentreze si sa faca tot ce este necesar pentru a evita avertismentele, atunci cand va fi prezentat raportul de tara in aprilie 2006. "Uniunea Europeana va sprijini Romania sa depaseasca problemele si sa devina membra", a mai spus reprezentanta UE.
La randul sau, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a precizat ca nu sunt probleme foarte importante semnalate de Comisia Europeana, legate strict de minister, existand unele atentionari cu privire la organizarea Agentiei de Plati, a Agentiei Nationale de Administrare Fiscale, precum si a accesului la fondurile structurale. "Stim ca mai avem de recuperat. Suntem decisi sa facem tot ce este necesar pentru a evita avertismentele Comisiei Europene. Am stabilit o metoda de colaborare foarte directa cu Comisia, in perioada urmatoare. Ministerul Finantelor va fi in centrul unei actiuni importante legate de construirea unor structuri pentru atragerea in Romania a fondurilor europene", a mai spus Vladescu. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.