La trei zile de la intrarea in vigoare a modificarilor aduse Legii caselor nationalizate, primarul general Adriean Videanu reclama o noua "mare lacuna" a actului normativ, care ar trebui remediata fie prin normele metodologice, fie prin ordonanta de
La trei zile de la intrarea in vigoare a modificarilor aduse Legii caselor nationalizate, primarul general Adriean Videanu reclama o noua "mare lacuna" a actului normativ, care ar trebui remediata fie prin normele metodologice, fie prin ordonanta de urgenta. Edilul Capitalei a declarat, la conferinta de presa de ieri, ca este nemultumit de faptul ca legiuitorul nu a dat o limita de timp proprietarilor sau mostenitorilor pentru a depune notificarile respective. "Legea are o mare lacuna: noi (municipalitatea, n. red.), suntem obligati sa asteptam, fara limita de timp, notificarile. Eu cred ca este o necesitate limitarea termenului, prin normele de aplicare a legii, sau prin ordonanta de urgenta", a precizat Videanu. In privinta chiriasilor din casele nationalizate, primarul general a dat asigurari ca aplicarea Legii 10 nu va lasa pe drumuri pe nimeni. El sustine ca Primaria Capitalei are alternative locative pentru chiriasii care ar urma sa fie evacuati in urma restituirilor de imobile catre proprietari, chiar daca municipalitatea nu dispune, la ora actuala, de un fond locativ. "Din punctul de vedere al municipalitatii, modificarile aduse legilor proprietatii, in privinta chiriasilor, nu schimba cu nimic situatia acestora. Nu exista pericolul evacuarii lor imediat dupa punere in posesie, ori anularea contractelor incheiate pe Legea 112/1991", a afirmat Videanu. Potrivit edilului-sef al Capitalei, municipalitatea are incheiate, la ora actuala, contracte de inchiriere pentru 16.576 de locuinte. Dintre acestea, 14.519 fac obiectul unor revendicari, dar numai 80% vor fi restituite, conform declaratiilor lui Videanu, pentru restul fiind facute notificari "probabil numai de dragul notificarii".
Legea 10 va fi "dovedita" in 8-9 ani
In opinia edilului general, ritmul lent de solutionare a dosarelor va permite Primariei Capitalei sa creeze un fond locativ destinat exclusiv chiriasilor din casele nationalizate. "Estimarile potrivit carora ar fi 60.000 de persoane evacuate in urma aplicarii legilor proprietatii nu sunt reale. Istoria recenta ne arata ca primaria nu are capacitatea de solutionare a dosarelor de revendicare intr-un ritm rapid, ci doar 4000 pe an. Vom incerca sa marim ritmul, insa nu cred, in mod onest, ca vom reusi solutionarea dosarelor de revendicare mai devreme de opt-noua ani. (...) Asigur chiriasii din casele nationalizate ca nu vor avea probleme in situatia repunerii in drepturi a fostilor proprietari, mai ales ca prevederea legala privind dreptul lor de sedere pe o perioada de cinci ani de la emiterea deciziei de punere in posesie a ramas in vigoare. Avem un ragaz necesar pentru a putea crea un fond locativ. Necesarul anual de locuinte ar fi undeva la 1800 - 1900 de unitati locative", a anuntat Videanu.
Primarul general nu a putut preciza care este, la ora actuala, disponibilul de case pentru persoane evacuate, ori daca acesta exista, mentionand doar ca "solutii exista", el referindu-se la achizitii de pe piata libera. "Primaria va cauta solutii de pe piata libera. Aici, pe piata libera, trebuie sa existe competitie intre constructori, iar primaria va alege varianta cea mai optima. Vom purta discutii inclusiv cu primariile de sector, astfel incat sa gasim solutiile cele mai optime", a mai spus Videanu.
Spitalul Elias, revendicat de proprietar
Adriean Videanu a mai anuntat ca solicitari de revendicare au fost depuse si pentru mai multe institutii publice - scoli, gradinite, spitale si chiar un sediu de primarie -, iar pentru acestea municipalitatea trebuie sa gaseasca solutii care sa respecte legea. "Nu cunosc, deocamdata, situatia exacta a imobilelor revendicate. Stiu doar ca este vorba despre cladiri in care functioneaza scoli, gradinite, spitale, sedii ale partidelor politice, ambasade si chiar sediul unei primarii de sector. Nu stiu alte detalii, ci doar cifre statistice", a spus primarul Videanu. Singura statistica prezentata de edilul general - cu un singur exemplu - a fost cea a spitalelor din Capitala. "Ce stiu este ca, din cele 38 de spitale aflate in patrimoniul municipalitatii, sase fac obiectul unor revendicari. (...) Nu as putea sa spun exact care sunt toate acestea, stiu doar ca Spitalul Elias este revendicat. In privinta sediului primariei pentru care exista notificare, sper sa nu fie sediul administrativ al Sectorului 5. (...) Ce trebuie sa intelegeti este faptul ca sunt doar solicitari, asta nu inseamna ca sunt conditii de restituire. Asteptam ca revendicatorul sa prezinte toate documentele", a mai spus Videanu.
Alta "lacuna" a scos RATB din Ilfov
O alta "lacuna" a legiuitorului a facut ca regia bucuresteana de transport public sa piarda traseele preorasenesti. Astfel, Ordonanta nr. 86/2001, privind transportul public local, a interzis mijloacelor RATB sa mai circule pe drumurile din afara Capitalei, incepand din aceasta luna.
Adriean Videanu sustine ca ordonanta ar trebui amendata, invocand "relatia speciala" dintre Bucuresti si Ilfov. "Este o mare lacuna in lege, pentru ca nu s-a tinut cont de relatia speciala pe care Bucurestiul o are cu Ilfovul. Daca Guvernul va modifica aceasta prevedere care interzice regiei bucurestene sa circule pe drumurile interjudetene, chiar sa participe la licitatii pentru trasee, atunci problema este ca si rezolvata. RATB-ul este pregatit, oricand, sa intre pe fostele linii, iar acest lucru s-ar realiza in cel mult trei zile", a precizat primarul general. Cele 68 de linii de transport in comun care faceau legatura intre Bucuresti si localitatile limitrofe din Ilfov au fost desfiintate la 1 iulie, termen prevazut in ordonanta amintita.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.