Un studiu britanic a constatat o crestere a riscului de imbolnavire de leucemie la copiii nascuti in apropierea liniilor electrice de inalta tensiune, fara sa poata stabili insa o legatura de tipul cauza-efect, transmite Mediafax. Potrivit studiului
Un studiu britanic a constatat o crestere a riscului de imbolnavire de leucemie la copiii nascuti in apropierea liniilor electrice de inalta tensiune, fara sa poata stabili insa o legatura de tipul cauza-efect, transmite Mediafax. Potrivit studiului realizat de cercetatorii de la Universitatea Oxford, copiii nascuti la mai putin de 200 de metri distanta de o linie electrica de inalta tensiune au cu 70% mai multe sanse sa se imbolnaveasca de leucemie decat cei nascuti la o distanta de peste 600 de metri de un asemenea loc. Riscul este cu 20% mai mare in cazul copiilor nascuti la o distanta de 200 pana la 600 de metri de o linie de inalta tensiune, potrivit studiului. Gerald Draper, unul dintre medicii care au realizat studiul publicat de British Medical Journal, a subliniat totusi ca nu s-a putut dovedi o legatura de cauzalitate intre cele doua elemente. "Este posibil ca imbolnavirile sa nu fie cauzate de liniile de inalta tensiune", a recunoscut el. "Ar putea depinde de tipul de regiune unde sunt plasate aceste linii sau de rezistenta persoanelor care locuiesc in aceste regiuni si ne vom apleca asupra acestor ipoteze", a explicat el. Pentru studiu, cercetatorii au inventariat cazurile a 29.000 de copii nascuti intre 1962 si 1995 in Anglia si Tara Galilor bolnavi de cancer, dintre care 9.700 sufereau de leucemie. In paralel, ei au monitorizat un esantion de copii sanatosi. Puse in context, rezultatele par sa demonstreze ca in jur de cinci cazuri de leucemie infantila din cele 400-420 de cazuri noi diagnosticate in fiecare an in Anglia si Tara Galilor ar fi asociate cu prezenta unei linii de inalta tensiune. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.