Un caz de o gravitate iesita din comun, legat de delapidarea a peste 11 miliarde de lei din Sucursala Banc Post Giurgiu, a fost instrumentat intr-o maniera incalificabila de catre doi fosti militieni, plecati brat la brat, cu tinichele de coada din p
Un caz de o gravitate iesita din comun, legat de delapidarea a peste 11 miliarde de lei din Sucursala Banc Post Giurgiu, a fost instrumentat intr-o maniera incalificabila de catre doi fosti militieni, plecati brat la brat, cu tinichele de coada din politie in vara lui 1997, dupa ce au fost depistati de controalele Ministerului de Interne cu grave abateri profesionale. Clientii Banc Post Giurgiu au ajuns sa stea dupa gratii doar pentru ca delapidarile s-au facut fictiv, prin conturile lor, dar fara stiinta lor, in timp ce directorul bancii, Marin Gasca, indicat drept cap al delapidarilor de o fosta angajata, a fost ocolit de cei doi militieni, unul reintors ca mare sef in politie, gratie vestitului Toma Zaharia, iar celalalt ca sef la Parchetul Giurgiu.
Comisarul sef Ion Dragomir, actual sef al Serviciului de Investigare a Fraudelor din IJP Giurgiu are un palmares profesional plin de "bube". Conform datelor furnizate de IGP, fostul militian a fost retrogradat in 1987 de la gradul de locotenent, la cel de sublocotenent pentru neraportarea unui accident rutier mortal. In 1997, un control al MI l-a prins cu grave abateri profesionale. Ion Dragomir, maior pe atunci, care indeplinea functia de sef al Serviciului de Combatere a Criminalitatii Economico Financiare din IJP Giurgiu, a fost din nou retrogradat si trimis sa "reflecteze" la Politia Bolintin Vale. Mai multe rapoarte ale Sectiei de Informatii Giurgiu a SRI din 1996 si 1997 au evidentiat legaturile directe ale lui Dragomir cu mafia contrabandistilor. Acesta a si fost motivul pentru care ofiterul si-a dat repede demisia in iulie 1997. Dragomir a fost reactivat in septembrie 2001 de generalul "Heroina" Toma Zaharia, fost secretar de stat la MI, care l-a pus "lup paznic la stana", in functia de sef al Serviciului de Investigare a Fraudelor din IJP Giurgiu, spre indignarea cadrelor oneste din politia judeteana.
Amicul lui Ion Dragomir, care a supervizat ancheta politieneasca in dosarul Banc Post Giurgiu, este procurorul Emil Gabriel Vuca, in prezent prim-procuror adjunct al Parchetului Tribunalului Giurgiu. Procurorul Vuca este un alt fost militian. In perioada 1996 - 1997 cand SRI Giurgiu a semnalat implicarea tuturor varfurilor politiei locale in mafia contrabandistilor, iar MI a facut schimbari masive de sefi, Emil Gabriel Vuca, pe atunci ofiter operativ la Serviciul de Combatere a Crimei Organizate din IJP Giurgiu a fost trimis in fata Consiliului de Judecata al Ofiterilor, dar si-a dat repede demisia la 31.07.1997 (in aceeasi zi cu Dragomir), pentru ca actiunea disciplinara sa ramana fara efect. Militianul Vuca, scapat cu cartea de munca nepatata, a reusit prin mijloace numai de el stiute, sa fie reprimit cu bratele deschise in Parchetul Giurgiu.
Expertiza unui mosneag
Revenind la dosarul delapidarilor de la Banc Post Giurgiu, precizam ca in acest caz, prin rechizitoriul Parchetului Tribunalului Giurgiu din 14.11.2003, a fost trimisa in judecata Liliana Nitu (fosta Mecla), ex-coordonator operatiuni bancare la Banc Post SA Giurgiu, pentru fals si delapidare, constand in aceea ca inculpata a efectuat 53 de operatiuni bancare prin conturile a sase societati comerciale, sustragand peste 11 miliarde de lei. Escroaca si-a recunoscut vina si a fost condamnata in aprilie 2004 la sapte ani de inchisoare. Foarte important - pe tot timpul judecatii Liliana Nitu a declarat ca de toate aceste operatiuni a stiut in permanenta directorul sucursalei, Marin Gasca, ba chiar i-au fost cerute de acesta, precum si faptul ca ea nu a avut nici o intelegere de nici un fel cu vreunul din reprezentantii firmelor carora le-a umblat prin conturi.
Cu toate acestea, fara ca directorul Banc Post Giurgiu, Marin Gasca, sa fie cercetat, procurorul Emil Gabriel Vuca a cerut arestarea a doi dintre administratorii celor sase societati carora li s-a umblat in conturi, sub acuzatia ca ar fi complici la delapidare. Arestarea a fost incuviintata de Tribunalul Giurgiu, iar din ianuarie 2004 si pana in ianuarie 2005 - timp de un an - administratorii Cristian Dandareanu si Paula Zorila au stat dupa gratii. Vuca nu s-a limitat aici si a intocmit in cateva saptamani, la 27.02.2004, un rechizitoriu de numai trei file, pe numele celor doi, trimitandu-i in judecata pentru complicitate la delapidare si inselaciune. Vuca si-a construit acuzatia pe o singura "proba" si anume un asa-zis raport de expertiza intocmit de expertul Florea Vladarau, aflat la venerabila varsta de 75 de ani (varsta la care o eventuala raspundere penala devine incerta), raport care concluziona ca administratorii celor sase societati comerciale: "se fac vinovati de savarsirea infractiunilor de delapidare, complicitate la delapidare, fals intelectual, uz de fals si emiterea de CEC-uri fara acoperire".
Expertiza politistilor lui Dragomir
Concluziilor aberante ale expertizei (care nu are voie sa stabileasca vinovatii, ci doar sa constate o situatie de fapt) s-a adaugat si faptului ca aceasta a fost facuta unilateral, fara participarea expertilor celorlalte parti. In plus, expertiza nu a fost prezentata, conform legii, comisiei de verificare din cadrul CECCAR Giurgiu, care nu ar fi aprobat niciodata o asemenea maniera de inculpare si redactare. Procurorul Vuca a considerat-o insa perfecta, a refuzat administrarea unei contra expertize si a decis trimiterea in judecata a numai doi din cei sase administratori in judecata, dupa ratiuni numai de el stiute, restul fiind scosi din joc prin disjungere.
Precizam ca alegerea expertului de 75 de ani a fost decizia subalternilor comisarului sef Ion Dragomir, seful Serviciului de Investigare a Fraudelor din IJP Giurgiu (prietenul lui Vuca), care nu a tinut cont de faptul ca acuzatii au reclamat absenta de la expertiza a expertilor-parte. Impotriva lui Dragomir s-a depus o plangere penala la Ministerul de Interne, cercetarile find in curs.
Abia dupa un an de arest preventiv, Dandareanu si Zorila au fost pusi in libertate. Aceasta s-a datorat noii expertize incuviintate de instanta, expertiza care a evidentiat faptul ca sumele delapidate de Liliana Nitu nu puteau fi operate "fara stiinta directorului sucursalei Giurgiu a Banc Post, Marin Gasca si a contabilei sef Liliana Jipa", iar "activitatile infractionale ale salariatei Liliana Nitu au fost independente de vointa agentilor economici".
Cu prilejul punerii celor doi in libertate, Curtea de Apel Bucuresti a stabilit prin decizia penala nr. 193/28.01.2005 ca noua expertiza "creeaza un dubiu puternic in ceea ce priveste gradul de vinovatie a inculpatilor Cristian Dandareanu si Paula Zorila", precum si faptul ca judecatorii din Giurgiu au ignorat in mod nejustificat concluzile noii expertize.
Gasca lui Vuca
Relevanta pentru modul in care procurorul Vuca si-a incarcat constiinta cu aruncarea a doi oameni dupa gratii, este declaratia condamnatei Liliana Nitu, care a marturisit instantei: "Stiu ca asa cum am procedat era ilegal, insa am facut asa pentru ca m-a pus dl. director Gasca Marin (...) de toate aceste operatiuni stia dl director Gasca Marin (..) reprezentantii societatilor nu mi-au cerut sa le creditez conturile". In acelasi sens vin si rezultatele ultimei expertize, care a inventariat o multitudine de ilegalitati in modul de administrare al operatiunilor bancare din sucursala Banc Post, si mai ales faptul ca sumele plimbate prin conturi si delapidate nu puteau sa nu fie observate imediat de directorul Marin Gasca si contabila sef Liliana Jipa, expertii acreditand ideea ca fraudele erau cunoscute chiar si de conducerea centrala a bancii. Cristian Dandareanu a depus plangeri penale la Parchet si la CSM impotriva anchetatorilor sai, care i-au furat un an din viata. Dandareanu acuza faptul ca a fost trimis in judecata ca tap ispasitor, doar pentru ca vina sa nu cada asupra directorului Banc Post, Marin Gasca, care, asa cum a acuzat si fosta sa subalterna, a supervizat toate operatiunile bancare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.