Persoanele care au un regim alimentar format exclusiv din fructe si legume proaspete au o greutate mai mica, dar sunt sanatoase, arata un studiu american. Acesta contrazice parerile potrivit carora o asemenea alimentatie provoaca subtierea oaselor, c
Persoanele care au un regim alimentar format exclusiv din fructe si legume proaspete au o greutate mai mica, dar sunt sanatoase, arata un studiu american. Acesta contrazice parerile potrivit carora o asemenea alimentatie provoaca subtierea oaselor, care s-ar fractura mai usor.
Studiul publicat in Archives of Internal Medicine a descoperit ca desi o hrana constand in alimente crude si neprocesate face intr-adevar ca oasele sa fie mai subtiri, numarul fracturilor si al cazurilor de osteoporoza nu este mai mare decat la persoanele cu o alimentatie normala.
Masa mai scazuta a oaselor e determinata de faptul ca acest tip de vegetarieni sunt mai supli decat oamenii cu o dieta obisnuita, cred autorii studiului.
Cercetatorii au comparat sanatatea oaselor a 18 persoane care au urmat un regim alimentar constand exclusiv din fructe si legume neprelucrate timp de zece ani, cu aceea a oamenilor cu un regim alimentar tipic american, din care nu lipsesc carbohidratii rafinati, produsele animaliere si alimentele gatite.
Consumatorii de legume si fructe proaspete au indici de masa corporala mai scazuti si o cantitate de grasimi mai mica in corp decat ceilalti participanti la studiu.
De asemenea, in cazul lor, masa osoasa si densitatea mineralelor este mai scazuta. "Se stie ca un indice de masa mai scazut si pierderea in greutate sunt asociate cu masa osoasa scazuta si cresterea riscului fracturilor, in timp ce obezitatea este un factor de protectie impotriva osteoporozei", au spus cercetatorii.
Cu toate acestea, ei au descoperit ca persoanele care nu consuma decat fructe si legume crude nu sufera de fracturi mai mult decat restul oamenilor si nu prezinta indicii de osteoporoza mai accentuate.
"Credem ca este posibil ca acesti oameni sa nu prezinte un risc de fracturi mai mare si ca masa osoasa mai redusa se datoreaza faptului ca in general ei sunt mai slabi datorita aportului de calorii mai mic", a spus dr. Luigi Fontana, care a condus studiul.
De asemenea, la grupul celor care urmeaza acest regim alimentar din care lipseste carnea s-a remarcat un nivel mai mare de vitamina D decat la ceilalti, desi nu consuma produse lactate, cunoscute drept o sursa a acestui nutrient. Fontana crede ca acest lucru este posibil sa se datoreze expunerii la soare. (Mediafax)


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.