Cazul tanarului roman mort intr-un spital din Viena si adus in tara fara mai multe organe a declansat ample controverse privind dreptul medicilor austrieci de a preleva organe chiar si in situatia in care familia pacientului nu si-a dat acordul. Astf
Cazul tanarului roman mort intr-un spital din Viena si adus in tara fara mai multe organe a declansat ample controverse privind dreptul medicilor austrieci de a preleva organe chiar si in situatia in care familia pacientului nu si-a dat acordul. Astfel, directorul executiv al Agentiei Nationale de Transplant, Victor Zota, a precizat ca, potrivit legislatiei austriece, orice persoana care ajunge in moarte cerebrala intr-un spital din Austria devine donator de organe, indiferent daca familia accepta sau nu. In aceste conditii, conform lui Zota, romanul din Deva care a ajuns in clinica vieneza a fost tratat ca orice cetatean austriac. "Nu se pune insa problema sa-l fi omorat cineva pe roman, pentru a-i fi luate organele", a spus directorul executiv. Acesta a adaugat ca medicii austrieci sunt renumiti pentru interventiile pe care le fac, ba, mai mult, zeci de romani au fost operati sau tratati in respectivele clinici.
In Romania, legea transplantului de organe si tesuturi umane prevede ca este necesar acordul informat, adica membrii familiei sunt instiintati despre faptul ca ruda este in moarte cerebrala si li se cere acordul pentru prelevarea de organe. In schimb, in Austria, dar si in multe alte tari europene, functioneaza acordul prezumat. "Aceasta presupune ca familia este informata despre starea de moarte cerebrala, dupa care urmeaza prelevarea de organe independent de raspunsul lor", a explicat medicul Zota.
In urma cu doua zile, directorul adjunct al Institutului Fundeni si reprezentantul Romaniei in Comisia pentru probleme de transplant a Consiliului Europei, ii ceruse omologului sa austriac un raspuns in legatura cu acest caz. "Am trimis omologului meu austriac - un profesionist pe care il cunosc bine si cu care colaborez de mai multi ani - datele de identificare ale tanarului din Deva, asa cum le-am preluat din mass-media, rugandu-l sa analizeze acest caz", a declarat, citat de Mediafax, profesorul Irinel Popescu. Medicul a adaugat ca asteapta un raspuns oficial din partea colegului sau, dupa care ar putea prezenta un punct de vedere corect in cazul respectiv.
Rudele acuza
Dupa cum se stie, Razvan Ilie Halga a murit, in data de 22 martie, la spitalul vienez Krankenaustalt Rudolfstiftung, acolo unde fusese internat dupa ce suferise un atac cerebral. Familia tanarului hunedorean sustine ca in perioada in care Razvan s-a aflat pe patul de spital, medicii austrieci au solicitat in nenumarate randuri acordul pentru prelevarea de organe din trupul pacientului, fiind insa refuzati. Mai mult, rudele acuza ca nu au fost lasate sa vada trupul lui Razvan la morga si ca personalul medical i-ar fi anuntat abia la orele 21.00 despre moartea tanarului, cu toate ca in certificatul de deces aceasta a fost consemnata la orele 14.30. De altfel, acestea au fost si motivele pentru care la intoarcerea in tara familia Halga a cerut efectuarea unei autopsii care sa stabileasca daca din corpul lui Razvan au fost sau nu extrase organe. Astfel, medicii legisti care au realizat autopsia au constatat ca din trupul hunedoreanului lipsesc inima, rinichii si ficatul. In aceste conditii, familia lui Razvan a inaintat o plangere la Parchetul de pe langa Tribunalul Hunedoara acuzandu-i pe medici ca ar fi extras organele fara ca vreun membru al familiei sa-si fi dat acordul.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.