Salariatii care si-au pierdut total sau partial capacitatea de munca beneficiaza de pensie de invaliditate. Mihaela Kanovits, directorul Casei de Pensii a Muncipiului Bucuresti, spune ca "pot primi acest tip de pensie asiguratii care au avut de sufer

Salariatii care si-au pierdut total sau partial capacitatea de munca beneficiaza de pensie de invaliditate. Mihaela Kanovits, directorul Casei de Pensii a Muncipiului Bucuresti, spune ca "pot primi acest tip de pensie asiguratii care au avut de suferit de pe urma accidentelor de munca, bolilor profesionale si tuberculozei, bolilor obisnuite si accidentelor care nu au legatura cu munca".
Incadrarea intr-un grad de invaliditate se face printr-o decizie emisa de medicul specializat, numit "medic expert al asigurarilor sociale".
Beneficiaza de pensie de invaliditate si salariatii care au realizat pana la data ivirii invaliditatii cel putin jumatate din vechimea necesara, prevazuta in tabelul de mai jos:
Asiguratii care si-au pierdut capacitatea de munca in urma unui accident de munca, a unei boli profesionale sau a tuberculozei, precum si cei la care invaliditatea s-a ivit in timpul si din cauza indeplinirii obligatiilor militare pot beneficia de pensie de invaliditate indiferent de vechimea in munca.

Bolnavii foarte grav au dreptul la insotitor

Persoanele care au indeplinit varsta standard de pensionare nu mai pot solicita inscrierea la pensie de invaliditate.
Pensionarii invalizi, indiferent de grad, sunt supusi revizuirii medicale la intervale de 6-12 ani. Plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care beneficiarul nu se prezinta la revizuirea medicala periodica. Salariatii care si-au pierdut capacitatea de munca in urma unei boli obisnuite sau a unor accidente care nu au legatura cu munca beneficiaza de pensie de invaliditate daca au vechimea necesara.
Pensionarii-invalizi de gradul I au dreptul la o indemnizatie in cuantum fix pentru insotitor. Indemnizatia se mentine indiferent de pensia pentru care opteaza beneficiarul.
La implinirea varstei de pensionare cerute de lege, bolnavul poate opta pentru cea mai avantajoasa dintre pensii.
Pensia de boala se acorda la cererea persoanei indreptatite, a mandatarului desemnat de acesta cu procura speciala, a tutorelui sau a curatorului acestuia.
Cererea de pensionare impreuna cu actele doveditoare se depun la casa de pensii de care apartineti.

Care sunt gradele de invaliditate

* Invaliditatea de gradul I se ca-racterizeaza prin pierderea totala a capacitatii de munca, a capacitatii de autoservire, orientare spatiala, invalidul necesitand ingrijire din partea altei persoane. Acest tip de invaliditatea este cel mai grav.

* Invaliditatea de gradul II se ca-racterizeaza prin pierderea totala a capacitatii de munca, invalidul avand insa puterea sa se autoserveasca, autoconduca si sa se orienteze fara ajutorul altei persoane;

* Invaliditatea de gradul III se caracterizeza prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, invalidul putand sa presteze o activitate profesionala.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.