Solicitat in plenul CSM sa comenteze implicarea sa in cazurile disidentului Gheorghe Ursu (ucis in timpul anchetei) si "sinuciderii" procurorului Cristian Panait, procurorul Ilie Piciorus a recunoscut ca l-a trimis in judecata pe Ursu, prin rechizito
Solicitat in plenul CSM sa comenteze implicarea sa in cazurile disidentului Gheorghe Ursu (ucis in timpul anchetei) si "sinuciderii" procurorului Cristian Panait, procurorul Ilie Piciorus a recunoscut ca l-a trimis in judecata pe Ursu, prin rechizitoriu, fara sa vorbeasca cu el inainte de a-l deferi instantei, moment in care omul era mort (ucis cu bestialitate in beciurile Militiei).
Iata raspunsul lui Piciorus: "In cazul Gheorghe Ursu, eu am trimis in judecata pe acest om pentru detinere de valuta (n. red. - era vorba de circa zece dolari), dar si pentru operatii cu valuta cu mijloace de plata straine, detinerea de valuta insemnand ca acasa, la perchezitia domiciliara, s-au gasit mijloace de plata straine si operatii interzise cu mijloace de plata straine. Prin aceea ca a fost plecat in Austria, in Grecia, in Ungaria, in alte tari, acolo, in intelegere cu unii romani plecati in strainatate, ii dadeau bani pe care el ii cheltuia acolo, iar in tara, prin intermediul rudelor, platea in lei valuta pe care o primise in strainatate. Potrivit prevederilor legale de la aceea vreme si potrivit si practicii judiciare, inclusiv a Tribunalului Suprem, aceasta chestiune era infractiunea de operatii interzise cu mijloace de plata straine. Eu cu acest om nu am mai vorbit niciodata. Dosarul a fost instrumentat de directia de cercetari penale a inspectoratului general al politiei. La vremea respectiva, daca nu ma insel, aveam varsta de 28 de ani. Am primit acest dosar, dosarul din punct de vedere juridic era beton, probat. L-am trimis in judecata pentru ca, dupa o saptamana, sa vina o comunicare de la penitenciar si sa imi spuna ca inculpatul a decedat in penitenciar. Sigur ca, daca eu as fi stiut acest lucru de la momentul emiterii rechizitoriului, as fi dat in loc de rechizitoriu, era foarte comod pentru mine, sa dau incetarea urmaririi penale".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.