Presedintele Frantei si-a incheiat ieri prima sa vizita in Arabia Saudita, plecand spre Qatar, omologul sau american fiind asteptat la Riad cateva ore mai tarziu.
Nicolas Sarkozy a sosit aseara la Doha, venind de la Riad, prima etapa a turneulu
Presedintele Frantei si-a incheiat ieri prima sa vizita in Arabia Saudita, plecand spre Qatar, omologul sau american fiind asteptat la Riad cateva ore mai tarziu.
Nicolas Sarkozy a sosit aseara la Doha, venind de la Riad, prima etapa a turneului sau in trei monarhii din Golf. Aceasta este prima calatorie efectuata, de la venirea sa la putere, intr-o regiune considerata de neocolit din cauza influentei crescande generate de bogatiile petroliere. Vizita presedintelui francez in Qatar, ieri si azi, va intari relatiile privilegiate dintre Paris si emirat.
Qatarul, membru al OPEC si care detine locul trei, dupa Rusia si Iran, in ce priveste rezervele mondiale de gaze naturale, este un important partener economic al Frantei.
In timpul acestei vizite vor fi semnate mai multe acorduri si contracte comerciale, printre care unul intre grupul Gaz de France si compania publica Qatar Petroleum. Se asteapta un alt contract de 500 milioane de euro intre compania Areva Transmission & Distribution, filiala a grupului nuclear francez Areva, si societatea de distributie a apei si electricitatii qatariota, Kahrama. Surse din cadrul delegatiei de 20 de mari patroni care il insotesc pe Sarkozy precizau ca "se asteapta semnarea de contracte importante", in afara celor aeronautice deja existente, in valoare de 7 miliarde de dolari.
Sectorul apararii este si el unul dintre vectorii-cheie ai cooperarii dintre Qatar si Franta, care ii furnizeaza 80% din echipamentul fortelor armate.

Promisiuni

"Majestatea sa este un amic al Frantei", declara Sarkozy ieri, la Riad, dupa intrevederile cu regele Abdallah al Arabiei Saudite, precedate de un dineu oferit in onoarea sa de seful acestei bogate monarhii petroliere din Golf. "Arabia Saudita este un element esential pentru pace in aceasta regiune foarte agitata", a adaugat Sarkozy, subliniind ca este foarte important ca Franta sa fie prezenta in aceasta regiune. El a incheiat etapa saudita fara rezultate tangibile, afirmand insa ca, in curand, intreprinderi franceze vor semna "mari contracte" cu aceasta tara araba.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.