Vulnerabilitatile economiei romanesti sunt mai mari decat in alte tari in curs de dezvoltare, una dintre cauze fiind nivelul ridicat al deficitului de cont curent - a declarat, marti, Hans Timmer, economist principal al BM. El a facut aceasta afirmat
Vulnerabilitatile economiei romanesti sunt mai mari decat in alte tari in curs de dezvoltare, una dintre cauze fiind nivelul ridicat al deficitului de cont curent - a declarat, marti, Hans Timmer, economist principal al BM. El a facut aceasta afirmatie cu ocazia prezentarii raportului "Perspective economice globale 2008" si in contextul crizei financiare din SUA, anunta Radio Romania Actualitati.

"Primul motiv este acela ca intr-o perioada foarte scurta de timp s-a produs o deteriorare foarte rapida a deficitului de cont curent, de la opt procente la 13-14 procente din PIB. Al doilea semn de ingrijorare apare daca privim la reflectarea in economia autohtona a deficitului de cont curent, adica la nivelul ridicat al cheltuielilor. Se observa ca acestea sunt orientate in special spre consum. Consumul a crescut foarte mult, semnificativ mai mult decat veniturile, acesta fiind un semnal ca ceva nu este in regula, ca exista o evolutie nesustenabila. In sfarsit, se observa si o modificare a modului in care este finantat deficitul de cont curent. Daca in urma cu circa doi ani, peste 90% era finantat de catre investitiile straine directe, acum, acest procent s-a redus sub 50%, iar finantarea internationala a deficitului este mult mai volatila. reprezentantul BM a spus ca nu exista inca motive de panica, dar ca aceste elemente arata ca evolutiile din ultima perioada nu sunt sustenabile. In opinia sa, politica fiscala a Romaniei ar trebui sa fie mult mai prudenta."


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.