ANGAJAMENT
Comisia Europeana nu este de acord cu faptul ca Romania taraganeaza alinierea pretului la gaze la nivelul din Uniunea Europeana. Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Ferran Tarradellas, a declarat pentru NewsIn ca Romania
ANGAJAMENT
Comisia Europeana nu este de acord cu faptul ca Romania taraganeaza alinierea pretului la gaze la nivelul din Uniunea Europeana. Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Ferran Tarradellas, a declarat pentru NewsIn ca Romania trebuie sa-si respecte angajamentul pe care si l-a luat in cursul negocierilor de aderare cu privire la alinierea pretului la gazele naturale din productia interna cu cel de pe piata europeana. Informatia survine dupa declaratia de luni a ministrului Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian care a afirmat ca “cresterea preturilor in 2008 va fi de mica si nu va avea impact major asupra inflatiei”. “Majorarea preturilor la gaze nu va fi spectaculoasa, iar impactul asupra cresterii preturilor nu va fi unul major”, a declarat Vosganian. Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a decis ca preturile la gaze ar fi trebuit sa urce la inceputul lui 2008, insa o decizie in acest sens nu a fost inca adoptata. Insa, ministrul Vosganian a afirmat public ca tratatul de aderare nu presupune un termen, noi ne-am asumat un termen, dar ca procesul este incetinit din cauza pretului la nivel mondial.
AVANTAJ. Ministrul Vosganian spune ca Romania mizeaza pe productia interna de gaze si ca nu poate sa nu se foloseasca de acest atuu pentru a-si proteja populatia. “Noi avem datoria daca avem gaz in Romania sa dam populatiei un anunit avantaj si sa nu vindem gaz in Romania ca si cand el ar fi produs la Marea Caspica”, a declarat Varujan Vosganian. Tara noastra importa 38,31% din gazele naturale, restul fiind din productie proprie. Pretul pentru gazul autohton este 180 de dolari pe mia de metri cubi, in timp ce gazul din import costa 370 de dolari mia de metri cubi. Insa, pentru Comisia Europeana, argumentul ca Romania este o tara producatoare si, deci, ar fi normal sa practice un pret mai mic pentru consumatorii proprii nu mai poate fi luat in considerare, deoarece Bucurestiul s-a angajat in timpul negocierilor de aderare sa alinieze pretul la cel european, a explicat pentru NewsIn purtatorul de cuvant al comisarului pentru Energie, Ferran Tarradellas.
OPINIE. “Ce spunem noi e ca Romania s-a angajat, atunci cand a decis sa adere la piata interna comunitara, sa alinieze preturile la gaz cu cele de pe piata UE si aceasta nu s-a intamplat. In timpul negocierilor de aderare, Romania a venit cu un plan care prevedea convergenta dintre pretul intern cu cel din import. Romania trebuie sa-si modifice legislatia, astfel incat sa fie compatibila cu principiile Tratatului. Intr-un fel, acest pret redus ar putea fi considerat ca ajutor de stat”, a avertizat Tarradellas. “Problema care apare acum e ca daca un producator de gaz vrea sa concureze pe piata romaneasca cu gaz din import, el nu poate face acest lucru, deoarece preturile din Romania sunt mai mici decat cele de pe piata, pentru ca guvernul roman doreste sa-l mentina la un nivel scazut pentru populatie. Altminteri, gazul romanesc s-ar vinde poate in Germania la un pret triplu, nu?”, a explicat Taradellas.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.