Constantin Balaceanu-Stolnici s-a retras din calitatea de membru de onoare al Academiei Romane, prezentandu-si solicitarea in scris Prezidiului forului, a declarat Ionel Haiduc, presedintele Academiei, citeaza Mediafax.


"Avand in vedere situatia creata, am decis sa ma retrag din activitatea Academiei Romane, desi nu ma simt vinovat fata de Academie", se arata in textul solicitarii transmise de Stolnici, Prezidiului Academiei.   
Forumul Civic Romanesc a solicitat Academiei Romane, printr-o scrisoare deschisa din 28 noiembrie, sa retraga "de urgenta" titlurile de membri de onoare lui Constantin Balaceanu-Stolnici si lui Nicolae Corneanu, Arhiepiscopul Timisoarei si Mitropolit al Banatului, ca urmare a verdictului pronuntat de CNSAS cu privire la activitatea desfasurata de acestia "in slujba securitatii".   
Constantin Balaceanu-Stolnici a colaborat cu serviciile secrete romane in epoca Ceausescu, colaborare determinata de "caracterul special" al cercetarilor sale stiintifice si de obligatiile legale din perioada respectiva. Colegiul CNSAS a stabilit, in august, ca Balaceanu-Stolnici a facut politie politica.