a¦ O lume pe care eu o redescopar in spatele portilor g
a¦ O lume pe care eu o redescopar in spatele portilor groase, de la Muzeul Satului din Bucuresti. Sunt la 16 decembrie ultima zi a programului "Florile Dalbe". La Muzeu se rememoreaza Ajunul Craciunului, asa cum se sarbatoreste el in satul romanesc. Gurmanda fiind, caut cu ochii bucate. Si asa dau de Vasile Marghes, ardelean venit la Bucuresti cu felurite preparate traditionale. Sunculita ardeleneasca, jamboanele, kaiserul, carnatii de vita, cei de porc, si cei picanti, costita afumata si ceafa rulata sunt doar o parte din bucatele aduse tocmai din Ardeal. Preparatele sunt "suta la suta naturale" ne garanteaza Vasile Marghes. "Fara adaosuri, fara E-uri. Carnea este pur si simplu saramurata sau afumata" detaliaza ardeleanul nostru. Si, ca sa nu existe dubiu, ma pofteste sa gust. Iau putin muschi umplut si incerc sa imi dau seama care ar fi reteta. In zadar. Asa ca il intreb pe producator, iar el imi explica cum "muschiul de porc este tinut, vreo trei, patru zile intr-un sos. Sosul este facut din piper, boia si usturoi. Apoi, se da o gaura la mijlocul muschiului, se umple cu un carnat si se baga la afumat, cateva zile". Cat de gustos estea¦ nu ramane decat sa va convingeti singuria¦
ColindatoriEu imi continui periplul prin marea de zapada si o descopar pe Maria Corau, o prietena mai veche pe care am intalnit-o, prima oara, tot la Muzeu. Ma intampina in pragul hanului, cu palinca ardeleneasca, sa ma incalzesc. Dupa o inghititura, imi ia gura foc, asa ca musc cu pofta si dintr-o placinta aburinda. E umpluta cu branza, ceapa verde si marar. "De unde ceapa verde, cand afara ninge?", intreb eu curioasa. Si-mi povesteste cum, pe vreme de iarna, gospodinele pun o ceapa intr-un borcan cu apa. Ceapa incolteste si de-acolo rasar frunzele. Trebuie sa recunosc ca la asta nu ma gandisem. "Placintele sunt pentru colindatori", imi spune Maria Corau. In cele trei zile cand s-a desfasurat programul "Florile Dalbe", ardeleanca a intampinat colindatorii veniti la Muzeu, cu placinte calde, sarmale si palinca.
Vizavi de han, se gaseste kurtos kolacs si, tot in zona, turta dulce, miere de albine si chiar oua incondeiate. In urma: o lume de poveste, lasata mostenire de strabunii nostri.    Â
Despre autor:
Sursa: Jurnalul National
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Raiffeisen Bank are o ofertă la creditele ipotecare
Sursa: futurebanking.ro
-
Care este ziua ta norocoasă în funcție de zodie în săptămâna 6-12 mai
Sursa: garbo.ro
-
Tigers Summit 2024: România în viziunea a trei investitori locali
Sursa: start-up.ro
-
Women TechEU, granturi pentru startup-uri cu femei fondator. Înscrieri deschise
Sursa: green.start-up.ro
-
SGR la Kaufland: retailerul oferă încă o dată valoarea voucherului cu...
Sursa: retail.ro
-
Oracolul Îngerilor: Ce mesaj are Îngerul Păzitor pentru 8 mai?
Sursa: kudika.ro
-
VIDEO | Klaus Iohannis, întrebat dacă Biden îl susține la NATO: Și acest...
Sursa: wall-street.ro