Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) a anuntat ca din februarie 2008 nu mai are bani sa plateasca salariile la serviciul de urgenta 112. Salvarea e asteptata de la Guvern, printr-o ordonanta care sa-i modifice bugetul.

Cand Comisia
Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) a anuntat ca din februarie 2008 nu mai are bani sa plateasca salariile la serviciul de urgenta 112. Salvarea e asteptata de la Guvern, printr-o ordonanta care sa-i modifice bugetul.

Cand Comisia Europeana a declansat procedura de avertizare a Romaniei, din cauza proastei functionari a serviciului pentru apeluri de urgenta 112, toate tunurile s-au indreptat asupra companiilor de telefonie mobila, pentru ca nu asigura localizarea apelurilor. Ieri a iesit la iveala insa faptul ca serviciul de urgenta 112 este neglijat chiar de statul roman. Daca nu sunt gasite solutii de finantare, acesta ar putea sa-si intrerupa activitatea. "Daca nu gasim resurse de finantare, inchidem serviciul 112, pentru ca nu vor mai fi bani pentru plata salariilor", a spus Marcel Opris, directorul STS, institutie care gestioneaza serviciul 112. Pusculita STS se va goli in luna februarie a anului viitor.
Seceta financiara de la STS a aparut pentru ca banii alocati serviciului 112 de la bugetul de stat, prin Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii (ANRCTI), sunt calculati in euro, dar platiti in lei. Estimarile din 2003, de cand ANRCTI supravegheaza 112, au fost facute la un curs valutar de 4,2 lei pentru anul 2007 si de 4,5 lei pentru 2008, in conditiile in care cursul mediu de schimb a ajuns, anul acesta, la 3,2 lei pentru un euro. Alte intemperii financiare au fost cresterea dobanzilor la creditele externe contractate pentru implementarea serviciului 112, cresterea salariilor si a costurilor de intretinere a serviciului.
Situatia nu este noua. ANRCTI recunoaste ca aceste probleme i-au fost semnalate de STS mai demult si ca 112 este un serviciu de interes national, dar nu are ce face, pentru ca nu poate modifica de capul ei bugetul de stat. "ANRCTI ar putea asigura finantarea suplimentara necesara functionarii sistemului 112, dar numai in conditiile in care se adopta un act normativ care sa modifice legile in vigoare", declara Dan Georgescu, presedintele ANRCTI.
Prin birourile Ministerului Comunicatiilor exista insa un proiect de ordonanta de urgenta, care sustine finantarea serviciului 112 direct de la bugetul de stat, cu sume redimensionate dupa problemele semnalate de STS. Ministerul sustine ca a intocmit proiectul de lege inca din luna septembrie si ca acesta se afla in proces de avizare la celelalte autoritati, desi cei de la ANRCTI arata ca si-au dat avizul inca din luna iulie. Autoritatile care mai trebuie sa-si dea avizul sunt Ministerul Finantelor si cel al Justitiei. Ministerul Comunicatiilor asigura insa ca "face toate demersurile pentru reducerea timpului necesar adoptarii actului normativ". Cifre
Suma solicitata de Serviciul de Telecomunicatii Speciale de la bugetul de stat, pentru functionarea serviciului 112, este de 38 de milioane de lei pe an, in intervalul 2008-2012. Serviciul de urgenta 112 a fost lansat, in forma lui moderna, in anul 2005 si a costat 40 de milioane de euro. Banii au fost obtinuti din credite externe.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.