>> Segmentul middle class romanesc se indreapta spre painea ecologica, neagra sau de secara, facuta dupa retete cat mai rustice.

>> Doar trei jucatori se remarca, in Bucuresti, pe segmentul painilor de lux - French Bakery, Delicateria Tra
>> Segmentul middle class romanesc se indreapta spre painea ecologica, neagra sau de secara, facuta dupa retete cat mai rustice.

>> Doar trei jucatori se remarca, in Bucuresti, pe segmentul painilor de lux - French Bakery, Delicateria Traiteur si Ana Pan.

CRITERII
A) Gust B) Aspect C) Pret D) Sanatos E) Prospetime


Panificatia hand-made incepe sa aiba si in Romania preturi prohibitive, fiind rezervata clientelei de lux: cu cat o paine are gust mai autentic taranesc, cu atat e mai scumpa.

Chiar daca painea alba ramane favorita romanilor, varietatile de paine neagra (de secara, cereale integrale, de tarate etc.) sunt pe un trend puternic ascendent, datorita clasei de mijloc, care arata un interes tot mai puternic painilor sanatoase si dietetice. Explozia supermarketurilor a amplificat acest trend, intrucat produsele de panificatie sunt net mai variate decat intr-o alimentara obisnuita de cartier, unde, in afara de franzela alba si painea graham, se gasesc cel mult inca 2-3 varietati. Pe segmentul panificatiei hand-made, al produselor de lux, avem inca putini jucatori - French Bakery, Delicateria Traiteur (magazin exclusiv, pentru clientela de supernisa), si Ana Pan (companie care are insa si o puternica divizie pe painea generalista, accesibila ca pret).


Ciabatta cu masline de la French Bakery
1Intr-o brutarie specializata pe produse frantuzesti, cea mai reusita varietate de paine este una italieneasca - ciabatta cu masline. Pretul e destul de piperat, 1,6 lei pentru 150 de grame, dar rezonabil daca se tine cont de procesul foarte laborios de fabricatie, in intregime manual - aluatul este intins cu facaletul de trei ori, timpul de dospire este mai mare decat la alte specialitati, iar la sfarsit este taiata de mana; gustul mediteranean este dat atat de uleiul de masline din aluat, cat si de bucatele de masline. Are un aspect de pernita dreptunghiulara, cuceritor prin simplitatea rustica. Coaja are o textura poroasa, dar destul de moale si catifelata la atingere. Miezul este relativ aerat si pufos, in stil american, si nu italian. Gustul este dulce, de paine alba, dar cu un parfum pregnant de masline - incat ar putea fi mancata pur si simplu goala; in combinatie cu branzeturi, mozzarela sau sos pesto devine un deliciu. Pana acolo insa, este ideala pentru sandvisuri. Maslinele sunt verzi si rosii, 100% ecologice - spre deosebire de cele negre, care sunt tratate chimic. Nu contine nici un ameliorator, asadar produsul este foarte sanatos. Pain au levain Delicateria Traiteur

2Costa 6 lei si la prima vedere pare un pret exagerat pentru o painica un pic mai mare decat un CD. In realitate, este vorba despre o paine foarte densa, asemenea celei de cartofi. Gustul usor acrisor se datoreaza tehnicii de fermentatie. Daca gustul autentic de paine rustica nu este un mit urban, atunci cu siguranta aceasta e painea care il aproximeaza cel mai fidel. Coaja este foarte dura, insa miezul se pastreaza moale.

Paine taraneasca
ANA PAN

3Varietate de paine neagra. Costa 12 lei kilogramul - se comercializeaza la kilogram, fiecare bucata fiind cantarita; intrucat este produsa manual, nici forma si nici gramajul nu este de fiecare data acelasi. Forma este exagerat de neregulata, dar gustul, pentru fanii painii negre, isi face banii - amarui, usor intepator, acid. Coaja este foarte groasa, pastrand miezul moale. Contine amelioratori.

Bagheta cu seminte Delicateria Traiteur
43,7 lei bagheta. O specialitate de paine neagra produsa in laboratoarele eco ale sofisticatei delicaterii bucurestene. Gustul de faina neagra este acoperit de acela mai pregnant de susan si mai ales de seminte de floarea-soarelui. Nu contine nici un aditiv alimentar, fiind preparata prin tehnici integral traditionale.

Paine neagra cu cereale French Bakery

5Costa 3,9 lei si, alaturi de painea de secara, este cel mai bine vandut sortiment de la French Bakery, semn ca pe segmentul clientilor premium si in Romania gusturile se deplaseaza spre painea ecologica, dietetica din cereale integrale. Are un aspect clasic foarte atragator - e rotunda si cu seminte pe deasupra. Coaja e crocanta, iar miezul aerat, pufos.

Demibagheta le vain pointure French Bakery

61,6 lei pentru 150 grame. Spre deosebire de specialitatea similara de la Delicateria Traiteur, gustul nu este asa de rustic, fiind imblanzit, adus spre acela al unei clasice paini albe: gustul nu este la fel de acrisor, iar densitatea mult mai aerata. Cu toate astea, painea este foarte gustoasa, probabil cea mai gustoasa dintre varietatile de paine alba de pe piata.

Paine cu cartofi MOARA GLIGA

7O varietate de paine alba, cu gust mai dulce decat cel al painii albe clasice. Din cauza cartofului, sunt preferabile produsele cu coaja arsa, ca sa existe garantia ca miezul este patruns. Cartoful creste cantitatea de amidon, deci nu este recomandata celor in dieta.


Paine alba la cuptor cu lemne G Market

8Goana dupa cat mai natural ii face pe multi sa prefere painea facuta la cuptor cu lemne. Gustul este asemanator cu al oricarei paini albe - poate doar coaja, de multe ori usor arsa si amaruie, sa dea nota distinctiva si sa produca farmecul cu iz de "zilele bune de altadata" al acestui produs.


Impletita cu mac
ANA PAN

9400 grame, 2,1 lei. Intre varietatile de paini generaliste, franzele albe si pufoase de piata, impletita cu mac de la ANA PAN desfide orice concurenta. Nu este neaparat o paine sanatoasa, fiind facuta din faina foarte alba si continand amelioratori. Macul da nota de prajitura a saracului.

Paine feliata alba pentru Toast Vel Pitar

10Din top nu putea lipsi painea pentru toast, cea mai puternic aditivizata paine din Romania, servita, ca peste tot in lume, in pungi inchise; avantajul ei e ca rezista foarte mult timp fara sa mucegaiasca. Cel mai popular brand pe aceasta categorie e Vel Pitar.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.