Doua spitale din Covasna si Timis sunt in pericol de a fi inchise. Acestea au acumulat, de-a lungul timpului, datorii uriase catre furnizorii de medicamente, materiale sanitare si utilitati. Creditorii vor sa puna sechestru pe unitatile sanitare.

In urma proceselor intentate de furnizorii de medicamente si materiale sanitare, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara trebuie sa plateasca circa 13 milioane de lei catre 102 firme de la care a achizitionat produse farmaceutice in perioada 2004-2005. In ultimele saptamani, conducerea unitatii a fost somata de catre executorii judecatoresti sa plateasca debitele, in caz contrar urmand sa se recurga la executari silite. Conducerea spitalului sustine ca unitatea trebuie sa achite si penalitati al caror cuantum este aproape egal cu cel al datoriilor, totalul depasind 25.000.000 de lei. In cazul unor executari silite, creditorii tot nu ar intra in posesia banilor, intrucat Spitalul judetean nu are bunuri proprii. Cladirea este a Consiliului Judetean Timis, aparatura medicala este achizitionata de Ministerul Sanatatii, iar banii sunt doar pentru salarii si medicamente.

P acientii datornici, dati in judecata
Pe de alta parte, Spitalul Judetean Timis este parte civila in circa 300 de procese penale aflate pe rolul instantelor din tara, in care solicita recuperarea sumelor cheltuite cu spitalizarea victimelor accidentelor rutiere sau ale infractiunilor de vatamare corporala. Suma cu care a fost pagubita unitatea sanitara pentru ca a acordat ingrijiri medicale acestor categorii de persoane, in perioada 2006-2007, este de peste 600.000 de lei.