Deputatii din Comisiile juridica, pentru invatamant si pentru drepturile omului nu au reusit, nici in aceasta saptamana, sa continue dezbaterile la Legea Statutului minoritatilor nationale din cauza lipsei cvorumului necesar, dar cei prezenti au conv
Deputatii din Comisiile juridica, pentru invatamant si pentru drepturile omului nu au reusit, nici in aceasta saptamana, sa continue dezbaterile la Legea Statutului minoritatilor nationale din cauza lipsei cvorumului necesar, dar cei prezenti au convenit ca problema dezbaterii acestui proiect trebuie rezolvata de Biroul permanent. Deputatii din cele trei comisii parlamentare sesizate in fond cu proiectul Legii privind Statutul minoritatilor au incercat sa se reuneasca, ieri, pentru a continua dezbaterile, dar nu au reusit sa discute nimic pe text, deoarece la ora 9,30 nu erau prezenti decat 23 din cei 34 de deputati a caror prezenta era necesara pentru intrunirea cvorumului. De la sedinta au lipsit presedintii celor trei comisii, deputatii PC, majoritatea deputatilor PSD, o parte din deputatii PD, PNL, PRM si un deputat de la UDMR.
Inainte de suspendarea sedintei, deputatii prezenti au discutat doar despre ceea ce ar trebui facut in cazul deblocarii dezbaterii acestui proiect de lege, avand in vedere ca actul normativ se afla de doi ani la Camera Deputatilor si de cateva luni este blocat din cauza lipsei de cvorum pentru inceperea sedintei comune a celor trei comisii. Presedintele de sedinta, social-democratul Florin Iordache, a propus la inceputul discutiilor schimbarea orei de desfasurare a sedintei comune consacrate Statutului minoritatilor, pe motiv ca de mai bine de o luna deputatii "se chinuie" sa se reuneasca in comisii pentru a continua dezbaterile pe articole a Statutului.
La randul sau, deputatul PNL Ioan Ghise a propus ca liderii grupurilor parlamentare sa discute si sa convina asupra procedurii de urmat in cazul acestui proiect de lege. "Sa solicitam liderilor de grupuri parlamentare, in procesul-verbal al acestei sedinte, sa convina, in Biroul permanent, asupra unei decizii in privinta a ceea ce facem sau nu cu Legea Statutului minoritatilor. Pana la urma, reprezentantii minoritatilor nationale vor intelege si vor accepta ca se voteaza intr-un anume fel aceasta lege, dar a ne bate joc de noi si de timpul nostru si a prelungi la infinit acest proiect de lege, mimand ca ne intalnim la sedinta, cand de fapt e o lipsa de vointa politica pentru a promova aceasta lege, este o degradare a respectului reciproc. Mi se pare degradant pentru noi, majoritatea romana, sa mai continuam aceasta mascarada" - a afirmat Ioan Ghise, considerand ca "este o rusine nationala ceea ce se petrece la aceste comisii".
El a sustinut ca deputatii nu vin la sedinta deoarece partidele nu sunt de acord cu promovarea Statutului minoritatilor si a propus ca actul normativ sa fie dezbatut si votat de Camera Deputatilor in procedura de urgenta. Afirmatia reprezentantului liberal a provocat reactia social-democratului Petru Andea, care a spus ca ceea ce fac deputatii in sedinta dedicata discutarii Statutului minoritatilor nu este nici degradant si nici nu incalca Regulamentul Camerei Deputatilor.
Remarca deputatului PSD a provocat insa furia deputatilor UDMR, care au sustinut ca acest comportament al deputatilor care lipsesc incalca bunul simt si este o bataie de joc la adresa celor care se prezinta constant la sedinta.In plus, liderul grupului parlamentar al UDMR, Marton Arpad, a declarat ca isi va asuma responsabilitatea de a ridica in sedinta de miercuri a Biroului permanent problema dezbaterilor Legii privind Statutul minoritatilor nationale, propunand ca sedinta comuna a celor trei comisii sa ramana in continuare pe ordinea de zi de ieri, cu specificarea ca cele trei comisii pot dezbate in ziua respectiva alte legi numai daca au finalizat-o pe aceasta.
El a spus ca ar mai fi o solutie de rezerva, si anume, ca dupa dezbaterea bugetului de stat, propunerea legislativa sa fie pusa pe ordinea de zi a plenului fara raport, sa fie dezbatuta chiar si fara cvorum si votata in consecinta.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.