>> Primarul din Varadia a distrus vestigii din epoca bronzului ca sa instaleze o cruce kitsch cu neon

>> Situl din localitate era unul dintre cele mai valoroase de pe teritoriul Romaniei

>> Primarul-buldozerist s-a ales cu dosar
>> Primarul din Varadia a distrus vestigii din epoca bronzului ca sa instaleze o cruce kitsch cu neon

>> Situl din localitate era unul dintre cele mai valoroase de pe teritoriul Romaniei

>> Primarul-buldozerist s-a ales cu dosar penal pentru distrugerea
de valori culturale

>> Primarul din Varadia a "ingropat" o parte importanta din istoria locului pentru a construi o cruce de neon

Buldozerele trimise de primarul din Varadia, Danut Musa, au distrus unul dintre cele mai importante situri arheologice din aceasta parte a Europei. Fragmente de ceramica ori vetre de locuinte preistorice au fost facute zob. Autoritatile au decis sa niveleze terenul de o jumatate de hectare ca sa instaleze o cruce cu neon. Istoricii de la Muzeul Banatului Montan din Resita se declara socati de gestul primarului. Muzeografii au anuntat imediat Directia de Patrimoniu Caras-Severin, iar politia s-a autosesizat si a demarat o ancheta. Specialistii au constatat ca distrugerile sunt ireparabile. Angajatii Inspectoratului de Politie al Judetului Caras-Severin au inceput sa il cerceteze pe primar pentru infractiunea de distrugere a unor valori culturale. Acesta risca, acum, o pedeapsa de pana la 20 de ani de inchisoare. Printre vestigiile din epoca bronzului, pe dealul cu pricina au mai fost compromise vestigii valoroase.

Situl de la Varadia, judetul Caras-Severin, unul din cele mai importante izvoare arheologice din tara, a fost distrus din initiativa autoritatilor, dupa ce buldozerele au nivelat 5.000 de metri patrati de teren. Fara sa stie ce consecinte ireparabile ar putea avea initiativa sa, primarul Danut Musa a decis sa niveleze terenul respectiv pentru a monta o cruce luminoasa de dimensiuni mari, care sa atraga atentia potentialilor turisti asupra localitatii. Distrugerile au fost semnalate de specialistii de la Muzeul Banatului Montan din Resita, dupa ce acestia s-au deplasat la Varadia pentru cercetari. Istoricii au ramas socati de ceea ce au vazut acolo: pe o suprafata intinsa, sute de urme de cioburi de ceramica, vetre de locuinte si alte vestigii zaceau sfaramate de lama utilajelor. Muzeografii au anuntat imediat Directia de Patrimoniu Caras-Severin, iar politia s-a autosesizat si a demarat o ancheta.
Primarul Danut Musa spune ca nu stia ca are nevoie de un aviz de descarcare arheologica.
"Nu voiam decat sa nivelez terenul, pentru a-l pregati in vederea unei amenajari ulterioare. Intentionam sa tragem curent electric in zona, sus, pe Dealul Chiliilor, unde urma sa fie montata o cruce cu neon, vizibila din sosea", a declarat primarul. Pe de alta parte, specialistii care au verificat in teren situatia au constatat ca distrugerile sunt ireparabile si, indiferent de consecintele pe care cei vinovati le vor suporta, o parte din istoria locului a fost definitiv compromisa. IPJ Caras-Severin a inceput cercetari pentru infractiunea de distrugere a unor valori culturale si va stabili cine se face vinovat de aceste fapte. Potrivit art. 360 din Codul Penal, "Distrugerea sub orice forma, fara necesitate militara, de monumente sau constructii care au o valoare artistica, istorica ori arheologica (...) si in general a oricaror valori culturale ale popoarelor, se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi".

VESTIGII
Dealul Chiliilor din Varadia este unul dintre cele mai importante izvoare arheologice din tara si cel mai mare din Banat, unde se gasesc numeroase vestigii din epoca fierului, bronzului, perioada dacica si daco-romana. Bogatia arheologica a facut ca, de zeci de ani incoace, locul sa devina zona de pelerinaj pentru cercetatorii si istoricii din vestul tarii, dar si din alte parti ale Romaniei. Judetul Caras-Severin dispune de o serie de vestigii si ruine, dar care inca asteapta sa fie descoperite si fructificate.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.