Dupa evolutia puternic pozitiva din perioada anterioara, saptamana recent incheiata indicii bursieri au inregistrat usoare corectii. Indicele BET a scazut cu 1,71%, iar indicele societatilor de investitii financiare (BET-FI) s-a depreciat cu 0,86%. V
Dupa evolutia puternic pozitiva din perioada anterioara, saptamana recent incheiata indicii bursieri au inregistrat usoare corectii. Indicele BET a scazut cu 1,71%, iar indicele societatilor de investitii financiare (BET-FI) s-a depreciat cu 0,86%. Volumele de tranzactionare au fost in crestere cu 6,5% comparativ cu perioada precedenta, media zilnica ajungand la 53 mil. RON. In urma hotararii definitive si irevocabile a instantei, Consiliul de Administratie al Oltchim (OLT) a convocat Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) pentru data de 15 noiembrie avand pe ordinea de zi anularea majorarii capitalului social din 2003. Ulterior, se va realiza o noua majorare de capital prin incorporarea datoriilor companiei catre AVAS, insa de aceasta data cu acordarea dreptului de preferinta actionarilor minoritari. Data de inregistrare propusa este 3 decembrie. Convocatorul AGA nu contine date referitoare la numarul de actiuni pe care fiecare actionar il va putea subscrie in cadrul majorarii, dar precizeaza faptul ca plafonul maxim de majorare a capitalului social va fi determinat ca suma intre valoarea datoriei OLT catre AVAS incorporata in capitalul social in 2003, in valoare de 95,28 mil. USD, la care se adauga valoarea rezultata din subscrierile realizate de actionarii minoritari. Luand in calcul dobanzile aferente ce vor fi aplicate, dar si deprecierea monedei americane in fata leului de 30%, rezulta ca raportul de subscriere va fi de aprox. 15 actiuni noi la una detinuta. Astfel, finalizarea conflictului legat de majorarea de capital din 2003 va oferi posibilitatea reluarii procesului de privatizare al companiei. In urma anuntului, titlurile OLT s-au apreciat cu 25,7%, fiind pe primul loc in topul celor mai importante cresteri din saptamana recent incheiata. In sedintele de tranzactionare de luni si de vineri, SIF Transilvania (SIF3) a vandut doua pachete de actiuni detinute la Cord Buzau (CORZ), respectiv Avicola Brasov (AVLE), pentru care a incasat in total 5,09 mil. RON.
Banca Transilvania (TLV) a anuntat ca data de 1 noiembrie va fi cea de fixare a pretului pe actiune pentru realizarea conversiei obligatiunilor emise in titluri TLV. LLI Euromills GmbH, actionarul majoritar al Titan (MPN), a majorat pretul aferent ofertei publice obligatorii de preluare initiate pentru 40% din capitalul social al MPN de la 0,434 la 0,44 RON/actiune.
Pentru perioada imediat urmatoare, asteptam cu interes evolutia titlurilor OLT, mai ales daca luam in considerare faptul ca efortul financiar al actionarilor minoritari ai companiei pentru a participa la majorare va fi unul insemnat. In acest sens, posibilitatea de tranzactionare a drepturilor de preferinta inscrisa in convocatorul AGA vine, in mod firesc, in intampinarea nevoilor micilor actionari.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.