Savantii au ajuns la concluzia ca anorexia si folosirea ecstassy infulienteaza in mod egal asupra centrului placerii, dar si asupra controlului poftei de mancare la nivel de creier. Astfel, simtul foamei in anorexie poate crea dependenta similara
Savantii au ajuns la concluzia ca anorexia si folosirea ecstassy infulienteaza in mod egal asupra centrului placerii, dar si asupra controlului poftei de mancare la nivel de creier. Astfel, simtul foamei in anorexie poate crea dependenta similara cu cel a drogurilor, informeaza topnews.ru. ANALOGII. Anorexia si folosirea ecstasy sunt insotite de scaderea apetitului. Savantii de la National Academy of Science si-au concentrate toata atentia asupra studierii nucleului accumbens. Toate substantele capabile sa creeze dependenta provoaca, in faza initiala a consumului, cel putin o descarcare de dopamina in nucleul accumbens. Ac­ti­va­­te de droguri, zonele care apartin cir­cuitu­lui recompensator antreneaza o senzatie de satisfactie fizica si psihica deosebit de intensa. In interactiune cu circuitul dopaminei intra in joc alte sisteme de reglare, printre care cel al echilibrului intre alti doi neurotransmi­tatori, noradrenalina si serotonina. Receptorii serotoniei 5- HT4 raspund de "recompensa psihica", simtul placerii ca raspuns la droguri, sex si altele. De asemenea el mai are un rol in formarea dependentei de droguri. SPERANTE. Valerie Compan, responsabil cu aceast studiu, precum si colegii sai au efectuat cercetarea in trei etape. In prima etapa savantii au stimulat receptorii 5-HT4 la soareci si astfel s-a redus consumul de mancare la animale. Stimularea a mai dus la eliberarea peptidei CART . Cercetarile anterioare au aratat ca aceasta cantitate de peptide creste dupa folosirea psihostimulatoarelor si, de asemenea, ea creste la femeile care sufera de anorexie. In a doua etapa a experimentului savantii au introdus soarecilor peptide CART, ducand la blocarea lor. Daca ar fi fost marita cantitatea de peptide animalele mancau mai putin, iar daca era redusa animalele incepeau sa manance mai mult. In ultima etapa cercetatorii le-au dat soarecilor modificati genetic o cantitate redusa de receptori 5-HTP ecstassy. Spre deosebire de soareci normali, la cei modificati genetic introducerea drogului era insotita de scaderea apetitului. Acest lucru a confirmat presupunerile savantilor ca receptorii 5-HT4 raspund de scaderea poftei de mancare. Aceste date pot fi folosite pentru crearea de noi preparate pentru tratarea anorexiei. "Cercetarile noastre care au durat sapte ani si ne-au deschis posibilitatea de a folosi receptorii 5-HT4 in calitate de tinta in tratamentul terapeutic pentru tratarea pacientilor cu astfel de tulburari, precum anorexia", a spus Compan. Anorexia are cea mai mare rata de mortalitate dintre tulburarile psihice. In prezent nu exista metode eficace care ar putea sa se lupte cu aceasta boala .


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.