Procurorii sustin ca Benyatov ar fi valorificat informatiile obtinute de la ceilalti membri ai grupului, utilizandu-le atat cu prilejul intalnirilor oficiale in procesele de negociere, cat si in cadru extra-oficial cu Dorinel Mucea, Radu Donciu, prec
Procurorii sustin ca Benyatov ar fi valorificat informatiile obtinute de la ceilalti membri ai grupului, utilizandu-le atat cu prilejul intalnirilor oficiale in procesele de negociere, cat si in cadru extra-oficial cu Dorinel Mucea, Radu Donciu, precum si cu fostii ministri Zsolt Nagy si Codrut Seres. In 18 aprilie anul acesta, procurorii au dispus trimiterea in judecata a lui Stamen Stanchev, Dorinel Mihai Mucea si Mihai Radu Donciu sub acuzatia de constituire a unui grup infractional organizat, cu caracter transnational, si spionaj, precum si aderare si sprijinire a unui grup infractional organizat cu caracter transnational si tradare prin transmitere de secrete. In acelasi timp s-a dispus judecarea separata a partii din dosar referitoare la Vadim Benyatov Don.
Acuzatiile
Potrivit unui comunicat al Parchetului General, Benyatov ar fi initiat si constituit un grup infractional organizat extern (organizatie) format din Stamen Stancev, la care au aderat si Michal Susak si Mustafa Oral. Potrivit procurorilor, grupul - concentrat pe obtinerea de date si informatii secrete referitoare la privatizarea unor societati strategice romanesti din domeniul energetic si de comunicatii - ar fi fost sprijinit de Mucea si Donciu. Benyatov - angajat al unei companii straine - este acuzat ca ar fi luat masuri in vederea obtinerii de informatii secrete din domeniul energetic, al economiei nationale a Romaniei, informatii care ar fi fost de natura sa pericliteze securitatea statului. "Activitatea ilicita concreta derulata de inculpatul Benyatov Vadim Don a constat in achizitionarea - direct sau indirect - de astfel de informatii care nu sunt in general cunoscute sau nu sunt usor accesibile persoanelor din mediul de interes si care dobandesc valoare comerciala prin faptul ca nu sunt destinate publicitatii, ceea ce constituie o manifestare contrara uzantelor comerciale si a fost de natura sa afecteze pozitia comerciantilor concurenti, competitori la respectivele procese de privatizare", sustin procurorii. Potrivit Mediafax, anchetatorii au retinut situatia in care Benyatov a dat curs cererii de a fi prezent in Romania in 21 noiembrie 2006, pentru pregatirea sedintei CSAT din ziua urmatoare, pentru care Dorinel Mucea avea de intocmit un material din partea OPSPI - MEC. Potrivit procurorilor, in contextul identificarii unor oportunitati de afaceri in Romania in domeniul energiei si comunicatiilor, Benyatov, impreuna cu Susak Michal, ar fi initiat actiuni de "racolare a persoanelor responsabile din ministerele de resort din Romania (Ministerul Economiei si Comertului si Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei) care, prin natura functiilor si atributiilor detinute, puteau deveni surse de informare adecvate", se mai arata in comunicat. Dosarul a fost trimis Curtii de Apel Bucuresti.
Ordonanta procurorilor lovita de nulitate
Magistratii Curtii Supreme au decis luna trecuta ca Benyatov poate parasi Romania, respingand recursul procurorilor. Avocatul lui Benyatov a declarat ca instanta Curtii de Apel Bucuresti (CAB) a decis - atunci cand a revocat masura preventiva a obligarii de a nu parasi localitatea pe care o avea clientul sau - ca procurorii nu prezinta "garantia de impartialitate, chiar daca au calitatea de magistrat" si de aceea nu pot hotari in privinta masurilor preventive. Totodata, aparatorul a sustinut, citat de Mediafax, ca lui Vadim Benyatov, fiind cetatean american, i se incalca o serie de drepturi civile, cum ar fi cel la familie sau de a beneficia de o interventie chirurgicala. Anterior, CAB a constatat ca fiind ilegala si lovita de nulitate absoluta ordonanta procurorilor Parchetului General din 16 iulie prin care s-a dispus in cazul lui Vadim Benyatov prelungirea obligarii de a nu parasi localitatea. Benyatov a fost eliberat din arest la inceputul acestui an, instanta suprema apreciind ca nu prezinta pericol social.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.