Cetatenii Romaniei sunt, intr-o proportie de 59%, multumiti si foarte multumiti de activitatea lui Traian Basescu, in calitate de presedinte al tarii, releva un sondaj INSOMAR remis, duminica, Rompres.   Conform aceluiasi sondaj, romanii sunt,
Cetatenii Romaniei sunt, intr-o proportie de 59%, multumiti si foarte multumiti de activitatea lui Traian Basescu, in calitate de presedinte al tarii, releva un sondaj INSOMAR remis, duminica, Rompres. Conform aceluiasi sondaj, romanii sunt, in schimb, destul de nemultumiti si nemultumiti de activitatea actualului guvern, 72% dintre cei chestionati avand aceasta opinie. Aproximativ in aceeasi proportie, 73%, romanii se declara, conform sondajului INSOMAR, destul de nemultumiti si foarte nemultumiti de activitatea lui Calin Popescu-Tariceanu, in calitate de prim-ministru. Alegerile europarlamentare, fixate de guvern a se desfasura in data de 25 noiembrie, sunt importante si foarte importante pentru 58% din populatie, releva sondajul.

In ceea ce-i priveste pe oamenii politici, cei chestionati considera ca 70% dintre politicieni sunt preocupati si foarte preocupati de alegerile europarlamentare.

Biserica ramane in continuare pe primul loc in ce priveste increderea romanilor in institutii, releva acelasi sondaj.

Sondajul situeaza pe locurile doi si trei Armata si, respectiv, mass-media, in timp ce Guvernul, Parlamentul si partidele politice ocupa ultimele locuri.

Potrivit sondajului, 84% dintre romani au incredere multa si foarte multa in Biserica, 75% dintre ei in Armata, iar 58% in mass-media

Presedintia se situeaza la jumatatea clasamentului, pe locul patru, dupa jandarmerie, dar inaintea politiei, SRI, justitiei si sindicatelor.

Conform sondajului, 50% dintre romani au incredere multa si foarte multa in presedintie.

Potrivit aceluiasi sondaj, 45% dintre romani considera ca viata lor este la fel, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce doar 30% considera ca este mai rea sau mult mai rea si doar pentru 25% este mai buna si mult mai buna.

47% dintre romani sunt convinsi ca situatia economica va fi la fel ca si anul trecut, in timp ce 29% cred ca economia va creste, iar 25% - ca va scadea, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Recenta lege de majorare a pensiilor, in conditiile evolutiei economice si actualelor prioritati ale Romaniei, este considerata o decizie buna de 91% dintre cetateni, releva sondajul.

Principalul merit in promovarea legii de majorare a pensiilor il are, conform sondajului INSOMAR, Parlamentul Romaniei (23%). In proportie de 21%, si Guvernul este indicat ca avand principalul merit in acest sens.

Traian Basescu si Calin Popescu-Tariceanu sunt vazuti ca avand un merit egal in promovarea acestei legi: fiecare este creditat cu 17%.

Conform aceluiasi sondaj, Partidul Social Democrat este vazut ca avand principalul merit in promovarea legii pensiilor de 13% dintre cei chestionati, iar Partidul National Liberal, de 6%.
Studiul a fost realizat in perioada 29 august - 4 septembrie a.c. Cercetarea a fost realizata folosind tehnica sondajului de opinie, pe baza de chestionar administrat la domiciliul persoanelor intervievate. Volumul esantionului a fost de 1.197 de persoane, reprezentativ pentru populatia Romaniei cu varsta de peste 18 ani. Interviurile au fost realizate in 48 de localitati urbane si 50 de localitati rurale, din 40 de judete si municipiul Bucuresti. Eroarea maxima admisa pentru rezultatele obtinute, garantata cu o probabilitate de 95%, este de 2,8%, precizeaza, in incheiere, INSOMAR. Beneficiarul sondajului este FSLI Petrom.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.