Serghei Lavrov introduce un nou concept in politica externa rusa: "liniile rosii". UE se asteapta la "deschidere si suplete" din partea Moscovei.
"In pofida politicii de nonconfruntare a Rusiei, exista ceea ce numim 'linii rosii>>, ce reprezint
Serghei Lavrov introduce un nou concept in politica externa rusa: "liniile rosii". UE se asteapta la "deschidere si suplete" din partea Moscovei.
"In pofida politicii de nonconfruntare a Rusiei, exista ceea ce numim 'linii rosii>>, ce reprezinta o amenintare reala pentru securitatea noastra nationala sau pentru ordinea internationala. Intre aceste chestiuni se numara proiectul instalarii de baze antiracheta in Europa Centrala si problema Kosovo", a declarat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov intr-un discurs rostit in fata studentilor la Universitatea Moscova.
"Rusia nu se targuieste, iar partenerii nostri internationali trebuie sa inteleaga acest lucru", a adaugat Lavrov.
Un raspuns indirect la afirmatiile ministrului rus a oferit ieri intr-un interviu pentru cotidianul La Stampa comisarul european pentru Relatii Externe si Politica de Vecinatate, Benita Ferrero Waldner. "Moscova a redevenit puternica din punct de vedere economic si vrea sa-si joace toate cartile pentru a redeveni o putere politica." Waldner a precizat ca interesul UE este de a avea relatii bune cu Rusia, dar ca "e nevoie de doi pentru a dansa tango." Comisarul a adaugat ca executivul european a dat dovada de "deschidere si suplete" si ca "daca Rusia nu ne plateste cu aceeasi moneda, putem continua sa traim foarte bine fara un acord." Reinnoirea acordului UE-Rusia a fost blocata cu doi ani in urma de catre Polonia, dupa ce Rusia i-a impus un embargo nejustificat pe exporturile de carne. "stim ca Rusia se afla intr-o situatie preelectorala, iar acest lucru nu simplifica deloc lucrurile", a spus comisarul european.

Avantaj Rusia"Europenii nu se pot decide de ce se tem mai mult: sa depinda prea mult de gazul rusesc sau sa nu primeasca suficient", comenteaza Financial Times intr-o analiza a posibilei "solutii" bazate pe principiul "reciprocitatii", elaborate de Uniunea Europeana. "Problema e ca aceasta reciprocitate inseamna lucruri diferite in Europa si Rusia. UE doreste un cadru legal acceptat care sa faciliteze investitii in ambele directii. Kremlinul doreste un schimb de active. Europa doreste deschiderea, Rusia doreste controlul. De acum inainte, reciprocitatea actioneaza in favoarea Rusiei", constata Financial Times. Intr-o alta analiza publicata in ziarul turc Zaman, se arata ca toate oleoductele si gazoductele aflate in constructie sau in stare de proiect vor ajunge intr-o competitie acerba pentru resurse din cauza ca "au in comun un element indispensabil: factorul Rusia."


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.