Asa cum a fagaduit la izbucnirea scandalului numit de catre presa al vizelor de la Chisinau, Adrian Cioroianu a avut, joi, 30 august 2007, o intalnire cu jurnalistii pentru a infatisa opiniei publice rezultatele anchetei initiate de MAE. Esenta discu
Asa cum a fagaduit la izbucnirea scandalului numit de catre presa al vizelor de la Chisinau, Adrian Cioroianu a avut, joi, 30 august 2007, o intalnire cu jurnalistii pentru a infatisa opiniei publice rezultatele anchetei initiate de MAE. Esenta discursului tinut de distinsul demnitar poate fi rezumata la o fraza, preferata, de altfel, ca titlu de catre  mai toate depesele agentiilor de presa: Nu exista date ca Alexandru Rusu ar fi luat bani pentru vize. Asertiunea are nevoie de o explicatie.


La 17 august 2007, ministrul de Interne al Republicii Moldova declara, la o conferinta de presa extraordinara, ca un diplomat de rang inalt de la Ambasada Romaniei de la Chisinau e implicat intr-o retea formata din cetateni moldoveni de trafic de vize. Dezvaluiri ulterioare ale presei de pe ambele maluri ale Prutului au adus amanunte. Diplomatul nu e nimeni altul decat Consulul Romaniei la Chisinau, Alexandru Rusu. Atat investigatiile jurnalistilor romani, cat si transcrierile unor inregistrari, reproduse de ziarele din Republica Moldova, au aratat ca patroana unei firme de turism din Chisinau, Ina Rusu, a solicitat sume de pana la 300 de euro unor cetateni moldoveni pentru facilitarea obtinerii de vize. Ina Rusu a fost prinsa in flagrant si retinuta. Ei i se adauga Agneta Rusu, sefa de serviciu la Filarmonica din Chisinau, care a trecut pe listele Filarmonicii persoane straine institutiei. Urmare a acestor escrocherii, 63 de persoane propuse de firma de turism si 13 persoane propuse de Filarmonica au obtinut viza ilegata de intrare in Romania.


Nu trebuie sa fii fan al lui Voronin pentru a avea certitudinea ca un numar atat de mare de vize ilegale nu puteau fi obtinute fara complicitatea Consulatului Romaniei de la Chisinau. Ba mai mult, dat fiind ca aprobarea de viza se obtine de la Bucuresti, nu-ti trebuie nici macar talent de detectiv pentru a fi sigur ca e vorba de o retea mafiota cu nucleul la Ministerul de Externe al Romaniei. In sprijinul acuzatiilor publice, autoritatile de la Chisinau au facut sa apara in presa dovezi palpabile (inregistrari ale convorbirilor telefonice, fotografii) care demonstreaza, in chip zdrobitor, legatura mai mult decat stransa a consulului Alexandru Rusu cu patroana firmei.


Presa noastra s-a grabit sa scrie ca Adrian Cioroianu l-a scos basma curata pe consulul Alexandru Rusu, prin declaratii despre absenta datelor, ca ar fi luat bani. De aici, mai multe ipoteze, intre care se detaseaza cea a lui Valentin Stan de la Sinteza Zilei de pe Antena 3 potrivit careia Adrian Cioroianu a fost tras pe sfoara de mafiotii din MAE, cei care, de altfel, au facut ancheta. Citind cu mai multa atentie spusele lui Adrian Cioroianu, simtim nevoia unei nuantari: Ministrul nostru de Externe n-a fost tras pe sfoara. Nici n-ar fi fost posibil. Adrian Cioroianu e prea inteligent ca sa poata fi dus de nas, chiar si de catre o structura mafiota. Domnia sa a vrut sa lase impresia unui sef dus de nas. Sau, altfel spus, seful Diplomatiei noastre, desi stia adevarul, a gasit de cuviinta sa nu-l afirme public, preferand unei recunoasteri a mafiei vizelor sa-l scoata basma curata pe Alexandru Rusu.


Asa cum am aratat, in polemica cu Valentin Stan, chiar in cadrul emisiunii de joi seara de pe Antena 3, Adrian Cioroianu a oferit suficiente amanunte pentru a ne lasa sa intelegem ca declaratia privind neimplicarea consulului nostru la Chisinau e una care tine de politica si nu de adevar.


Astfel, la chiar respectiva conferinta de presa, Adrian Cioroianu a confirmat ca:

-   Patroana firmei de turism si sefa de serviciu de la Filarmonica din Chisinau luau bani de la cetatenii moldoveni pentru a le obtine vize ilegale.

- Cele 65 de dosare de viza inaintate de firma de turism si cele 13 dosare venite de la Filarmonica contin documente contrafacute.

- Consulul Alexandru Rusu a avut numeroase intalniri cu Ina Rusu prin restaurante.

- Consulul Alexandru Rusu s-a intalnit cu amicul sau sotul Inei Rusu la un restaurant, dupa retinerea acesteia din urma de catre autoritatile moldovenesti, cu care a schimbat un plic cu bani.


Realitatea descrisa de Adrian Cioroianu nu contrazice acuzatiile aduse de autoritatile din Republica Moldova lui Alexandru Rusu. Ba mai mult, si fara aceste acuzatii, faptele recunoscute de Adrian Cioroianu sunt suficiente nu numai pentru ca Alexandru Rusu sa fie dat de-a berbeleacul pe treptele diplomatiei noastre, dar si pentru ca DNA sa se ocupe nitel de domnia sa si de reteaua mafiota de la MAE. De ce a tras Adrian Cioroianu o alta concluzie din aceste fapte decat cea impusa de logica? Din simplul fapt ca, inaintea sa, Traian Basescu s-a antepronuntat, declarand public ca intreaga tarasenie e o "agresiune" impotriva Romaniei din partea Chisinaului. Isi putea permite Adrian Cioroianu sa-l contrazica atat de brutal pe seful statului, riscand sa-si ridice in cap si Mafia din MAE? Fireste ca nu. A preferat bizareria unei concluzii in divort fatis cu faptele relatate chiar de domnia sa.


Mafia vizelor din MAE, in care sunt implicati pana-n gat - daca ar fi sa-l credem pe Ovidiu Ohannesian - si cei de la SIE, a ramas neatinsa. Gratie protectiei din partea celui ce se pretinde Arhanghelul luptei impotriva coruptiei, presedintele Traian Basescu!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.