Oficiali de la Casa Alba se tem de o iminenta prabusire a ultimilor piloni ai sprijinului politic pentru strategia presedintelui George W.Bush cu privire la Irak din randul senatorilor republicani, relateaza in editia de luni cotidianul The New York
Oficiali de la Casa Alba se tem de o iminenta prabusire a ultimilor piloni ai sprijinului politic pentru strategia presedintelui George W.Bush cu privire la Irak din randul senatorilor republicani, relateaza in editia de luni cotidianul The New York Times, consultat de Rompres.

Potrivit mai multor oficiali si consilieri externi ai administratiei, in interiorul executivului american se pune din ce in ce mai frecvent problema daca nu ar trebui ca presedintele Bush sa incerce sa previna noi "dezertari" anuntandu-si intentia de a incepe o retragere etapizata a trupelor americane din Bagdad, unde se inregistreaza cel mai mare numar de atacuri, si din alte orase irakiene.

Liderul de la Casa Alba si consilierii sai sperau, pana nu demult, sa poata astepta cu inceperea acestor discutii pana dupa 15 septembrie, cand comandantul fortelor americane din Irak si noul ambasador al SUA la Bagdad urmeaza sa-si prezinte raportul cu privire la eficienta deciziei presedintelui din ianuarie de a spori numarul soldatilor din Irak. Se pare insa, dupa cum recunosc consilierii presedintelui, ca "vantul ii este potrivnic", in conditiile in care Senatul se pregateste sa inceapa chiar saptamana aceasta ceea ce se anunta a fi o dezbatere dura privind viitorul si finantarea razboiului din Irak.

Ca semn al preocuparilor din randul Administratiei George W. Bush, ministrul apararii, Robert Gates, si-a anulat turneul pe care ar fi urmat sa-l efectueze, saptamana aceasta, in America Latina, pentru a lua parte la o serie de intalniri consacrate Irakului.

Saptamana trecuta, consilierul pentru securitate nationala al presedintelui, Stephen Hadley, a fost chemat dintr-o scurta vacanta pentru a participa la o sesiune de discutii cu principalul strateg prezidential, Karl Rove, si cu seful de cabinet al Casei Albe, Joshua Bolten.

Oficialii citati de The New York Times au indicat ca nu este vorba de discutii in contradictoriu, in care fiecare isi apara propria pozitie, ci se incearca sa se afle ce s-ar putea intampla daca presedintele ar vorbi in termeni mai concreti despre inceputul si conturarea a ceea ce Casa Alba numeste "o redesfasurare dupa intarirea efectivelor". Totusi, timpul ar putea fi in favoarea lui Bush: daca nu au loc noi "dezertari" in urmatoarele trei saptamani, Congresul va intra in vacanta pana in septembrie, pentru a reveni la lucru exact cand sunt asteptati la Washington generalul David Petraeus si ambasadorul Ryan Crocker.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.