In economia romaneasca exista numeroase discrepante intre sectoarele economiei nationale, ca pondere in PIB. Dar mai exista mari inegalitati intre nivelurile de salarizare dintre diferitele ramuri si sectoare de activitate economica.
Dupa cum
In economia romaneasca exista numeroase discrepante intre sectoarele economiei nationale, ca pondere in PIB. Dar mai exista mari inegalitati intre nivelurile de salarizare dintre diferitele ramuri si sectoare de activitate economica.
Dupa cum bine se stie, sectorul financiar-bancar si de asigurari se afla in fruntea plutonului celor mai bine platiti salariati. La coada listei se afla sanatatea si cercetarea. Culmea- aceste doua sectoare de activitate sunt cele mai importante pentru existenta de zi cu zi a fiecaruia dintre noi. De medici, avem toti nevoie, iar de cercetare, de descoperirea unor noi modaltati de a trai mai bine si mai mult, iarasi putem spune ca avem cu totii nevoie.
Trebuie avuta in vedere o mai buna corelare a veniturilor intre diversele categorii de personal bugetar si eliminarea discrepantelor care inca se mai manifesta. Chiar in cazul unui singur sector bugetar- cercetarea stiintifica, exista mari diferente de venituri. Spre exemplu, un Cercetator stiintific III are in medie un venit lunar net de circa 1500 lei, in timp ce un Cercetator stiintific I are un venit lunar mediu net care poate atinge si depasi 4500 lei. Pare de domeniul science-fiction. Rezulta o diferenta de 300%, in favoarea celor cu un grad stiintific mai mare, dar nu neaparat cu un bagaj de cunostinte mai mare si nici cu mult mai folositori societatii.
Romania trebuie sa puna accentul acum pe pastrarea tinerilor profesionisti in tara si acest lucru nu se poate face decat printr-o stimulare materiala corespunzatoare. De asemenea, populatia Romaniei este intr-o continua scadere din punct de vedere al numarului de locuitori, dar mai ales al numarului de locuitori activi, implicati intr-o activitate economica. Romania trebuie sa fie constienta de importanta capitalului uman, in conditiile societatii informatizate, a viitorului. In acest sens, trebuie ca populatia sa aiba un nivel de trai decent, iar cresterea natalitatii trebuie stimulata fara intarziere. In acest sens este demn de remarcat exemplul Spaniei, care rasplateste cu 2500 euro net orice nou-nascut. Tara noastra ar trebui sa urmeze acest exemplu, in conditiile in care nu ne asteptam nici asa la o crestere spectaculoasa a natalitatii in Romania.
Pe plan extern, factorii de decizie si executie din Romania trebuie sa tina seama de avantul economic fara precedent al Chinei si Indiei. Secolul acesta va fi un secol asiatic.Relatiile comerciale bilaterale cu statele din Asia trebuie reconsiderate, acordandu-se prioritate relatiilor cu marii colosi economici asiatici, cu piete de desfacere uriase, cu mare putere de absorbtie. Asadar, inegalitatile si discrepantele existente in Romania trebuie sa dea de gandit si sa se actioneze in raport cu realitatea. Pana nu va fi prea tarziu!


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.