Guvernul Romaniei a aprobat joi un act normativ, prin care se aduc modificari Codului rutier. Astfel, soferii care au carnetul suspendat vor fi reexaminati doar daca au produs un accident.

Una dintre modificarile aduse Codului rut
Guvernul Romaniei a aprobat joi un act normativ, prin care se aduc modificari Codului rutier. Astfel, soferii care au carnetul suspendat vor fi reexaminati doar daca au produs un accident.

Una dintre modificarile aduse Codului rutier se refera la conducatorii auto care au permisul retinut pentru nerespectarea prioritatii la trecere, depasirea sau trecerea la culoarea rosie a semaforului. Ei vor fi reexaminati doar daca au produs un accident de circulatie soldat cu victime, avarierea unui vehicul sau alte pagube.

Potrivit noilor prevederi, permisele retinute de politie pot fi restituite titularului daca el prezinta dovada ca a depus o plingere impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei pentru care i s-a ridicat carnetul. Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA) a propus in noul act normativ ca plingerea sa fie depusa la judecatoria in a carei raza a fost constatata fapta. De asemenea, urmeaza ca in baza dovezii inregistrarii plingerii, prezentata unitatii de politie in termenul legal de 15 zile, permisul de conducere sa se restituie titularului.

Soferilor care nu trec testul teoretic sau care nu se prezinta la testare li se prelungeste suspendarea permisului pentru o singura perioada de 30 de zile, iar la expirarea ei, titularul redobindeste dreptul de a conduce.

In actul normativ mai sint vizate accidentele rutiere "usoare", pentru care se aplica conceptul de "constatare amiabila de accident", prin care se urmareste ca accidentele soldate doar cu pagube materiale sa fie rezolvate de companiile de asigurari. De asemenea, se urmareste simplificarea procedurilor pentru astfel de situatii, degrevindu-se serviciul public de constatare a accidentelor usoare.

Actul normativ de joi mai stabileste vitezele maxime admise in afara localitatilor, pe categorii si subcategorii de vehicule, dar lasa la latitudinea administratorului de drum alegerea ca pe anumite portiuni din localitati sa mareasca limita de viteza superioara, dar nu mai mult de 80 de kilometri pe ora. Vehiculele care tracteaza remorci trebuie sa circule pe drumurile publice cu 10 kilometri pe ora mai putin decit viteza maxima admisa pentru categoria din care face parte vehiculul respectiv.

Noile reglementari nu aduc in vizor detectoarele radar, acestea raminind permise ca in celelalte state din estul Europei, dar introduc norme pentru obtinerea, recunoasterea si preschimbarea permiselor de conducere nationale de catre cetatenii statelor Uniunii Europene. Persoanele cu domiciliul sau resedinta in Romania si cetatenii statelor membre ale UE, care se afla la studii in Romania pentru o perioada de cel putin sase luni sau care au rezidenta normala in Romania, pot solicita obtinerea permisului de conducere la autoritatile competente sa le examineze. Testarea se face intr-o limba de circulatie internationala.

Examinarea pentru obtinerea si eliberarea permisului de conducere se realizeaza in astfel de cazuri de catre serviciul public comunitar pentru regimul permiselor de conducere si inmatriculare a vehiculelor din cadrul institutiei prefectului pe raza caruia solicitantii isi au domiciliul, resedinta ori rezidenta normala sau, in cazul celor aflati la studii in Romania, de catre serviciul public comunitar pe raza caruia se afla institutia de invatamint.

In noua legislatie nu mai este obligatorie preschimbarea permisului de conducere daca titularul isi schimba domiciliul. In cazul pierderii, furtului, schimbarii numelui sau deteriorarii certificatului de inmatriculare sau de inregistrare, proprietarul vehiculului este obligat sa solicite autoritatii competente eliberarea unui nou certificat, in termen de 30 de zile de la data declararii incidentului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.