Prezentatorul „Jurnalului" TVR explica pentru Cotidianul de ce a plecat de la postul public si s-a intors la Realitatea. Locul lui va fi luat de Mihai Constantin.

Ce v-a determinat sa demisionati din postul pe care-l ocupati la TVR ?

Am calculat foarte mult inainte de a lua aceasta decizie si nu pot sa ascund ca nu a fost usor. Sint multe lucruri pe care le las in urma, nu cu inima usoara, dar este o decizie personala, de cariera, care ma ajuta sa ma uit cu mai multa speranta spre viitor. Am ales un alt proiect, mai interesant, la Realitatea TV.

Are decizia de a demisiona vreo legatura cu scandalul TVR din ultimele luni ?

Este o decizie la care ma gindesc de ceva vreme si nu a fost generata de nici o intimplare exterioara mie. In orice redactie pot exista situatii tensionate, legate sau nu de contextul general din companie. Ce s-a intimplat la TVR am luat ca atare. A ramine sau nu intr-un loc de munca este o optiune personala, de perspectiva.

Acum doua saptamini, imi spuneati la telefon ca sinteti in relatii bune cu Rodica Culcer, proaspat revenita din concediu medical la sefia stirilor. Cum stau lucrurile acum ?

Relatia mea cu Rodica dureaza de prea multa vreme pentru a fi afectata de orice. Dincolo de acest lucru, atit cu ea, cit si cu Tudor Giurgiu relatiile au fost de natura profesionala, fara repros din punctul meu de vedere.

Au existat interferente politice in deciziile editoriale din perioada in care ati coordonat stirile?

Este un lucru la care tin foarte mult, poate cel mai mult in meseria asta. Cit am lucrat la TVR, un an si trei luni, nimeni, niciodata nu mi-a spus ce sa scriu sau cum sa scriu, ce sa intreb sau cum sa intreb.

V-a sunat vreun politician in tot acest timp ?

Nu. Ar fi fost si greu pentru ca nu am altfel de relatii, cu exceptia celor profesionale, cu nici un politician.

In 2006, dupa ce ati cistigat concursul de redactor-prezentator, erati foarte entuziasmat in privinta profesionalismului din TVR. Ce opinie aveti acum, la finalul colaborarii cu postul public ?

Eram entuziasmat in primul rind de ce urma sa fac si spuneam ca TVR este o institutie diferita, cu reguli diferite de media private, reguli pe care nu trebuie neaparat sa le cataloghez drept bune sau proaste, dar pe care le pot intelege. Ma refeream, evident, la birocratie. Vorbind despre oameni, lucrurile au stat aproape pe dos. Multi dintre ei, de la stiri, sint profesionisti excelenti, cu care am lucrat foarte bine. Intre timp, insa, optiunile mele au luat o alta turnura.

S-a schimbat ceva in privinta calitatii stirilor TVR in tot acest timp?

Categoric da. In primul rind, stirile TVR si-au recistigat credibilitatea. In plus, ma uit la aprecierile pozitive din presa la adresa „Jurnalului", dar si la raportul MMA care a plasat „Jurnalul" in topul jurnalelor profesioniste din cadrul televiziunilor generaliste.

Care credeti ca este cea mai mare problema a TVR la aceasta ora ?

Este un lucru care m-a preocupat cit am lucrat aici si de fiecare data mi-am comunicat parerile sefilor. Este singura cale pe care o cunosc de a vorbi despre problemele TVR. Altfel e birfa si nu-mi place.

Reveniti la Realitatea TV. De ce ?

Revin pentru proiect si pentru perspective. Mi se potriveste foarte bine, este mult mai aproape de obiectivele mele profesionale actuale.