"Romania si Bulgaria, cei mai noi membri ai Uniunii Europene, trebuie sa rezolve mai multe probleme de natura economica inainte sa poata adopta moneda euro", a declarat presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, citat de Reuters, inf
"Romania si Bulgaria, cei mai noi membri ai Uniunii Europene, trebuie sa rezolve mai multe probleme de natura economica inainte sa poata adopta moneda euro", a declarat presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, citat de Reuters, informeaza Mediafax. "Mi se pare ca Romania are multe teme de facut, teme care sunt in curs de rezolvare si care trebuie solutionate in continuare in mod activ pe parcursul mai multor ani, in vederea indeplinirii criteriilor (de aderare la zona euro - n.r.)", a declarat Trichet intr-o conferinta de presa, organzata dupa de BCE a anuntat majorarea dobanzii de referinta la 4%, cel mai inalt nivel din ultimii aproape sase ani.
Autoritatile romane au elaborat un program de aderare la zona avand ca tinta anul 2014.
Criteriile actuale de aderare la zona euro prevad mentinerea la un nivel scazut a inflatiei, datoriei publice si ratelor dobanzilor, precum si stabilizarea cursului de schimb valutar.
De asemenea, inainte de a intra in zona euro, orice stat trebuie sa petreaca cel putin doi ani in mecanismul ratelor de schimb (ERM II), anticamera adoptarii monedei europene.
Bulgaria intentioneaza sa adopte moneda unica europeana la inceputul deceniului viitor, insa oficialul BCE este de parere ca statul balcanic mai are multe probleme de rezolvat.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.