Jucariile pot pune in pericol sanatatea sau chiar viata. Este foarte important ca jucariile cumparate sa fie alese potrivit cu varsta copiilor carora le sunt destinate. Avertismentele de varsta sunt de siguranta si va indica cati ani trebuie sa aiba
Jucariile pot pune in pericol sanatatea sau chiar viata. Este foarte important ca jucariile cumparate sa fie alese potrivit cu varsta copiilor carora le sunt destinate. Avertismentele de varsta sunt de siguranta si va indica cati ani trebuie sa aiba copiii pentru nu se rani cand se joaca.

Reprezentantii autoritatii nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) atentioneaza parintii asupra a numeroase probleme care pot aparea. O jucarie nesigura poate provoca o tragedie. Accidentele de inecare sunt cele mai comune. Dulciurile ce fac parte din jucarie pot provoca anumite confuzii copiilor mici. Cumparati exclusiv jucarii care sunt corespunzatoare pentru varsta copiilor dumneavoastra. Cititi si urmati toate avertismentele si instructiunile. Nu aruncati instructiunile si avertismentele. Jucariile folosite in mod gresit pot fi periculoase. Nu va lasati copiii sa se joace cu jucarii stricate. Jucariile achizitionate pentru copii mai mari pot fi un pericol pentru fratii si surorile mai mici. Faceti ordine printre jucarii dupa folosire, astfel incat nimeni sa nu se impiedice de ele. Jucariile lasate pe scari pot provoca accidente grave. Jucariile sunt lucruri de joaca pentru copii de pana la 14 ani.
Evitati jucariile cu parti mici pentru copiii mici. Acestea pot fi inghitite, pot provoca inecarea sau pot fi introduse in urechi si nasuri; aveti grija de partile mici ce se pot detasa sau pot fi desprinse prin muscatura.
Jucariile cu materialele de umplere nu sunt nici ele sigure. Copiii se pot ineca cu continutul jucariilor din plus. Verificati daca cusaturile sunt sigure.
Parul poate fi si el un pericol de inecare grav pentru copii mici. Verificati daca parul este atasat in mod sigur. Examinati jucariile si pentru a vedea daca au margini sau puncte ascutite ori aschii. Aveti grija la jucariile care se impaturesc sau au balamale, deoarece acestea pot imobiliza degetele copiilor; verificati daca dispozitivele de inchidere functioneaza corespunzator.
Nu achizitionati jucarii pentru patut sau carucior cu fire lungi sau detasabile; acestea se pot incolaci in jurul copilului sau pot cauza strangularea.
Gloantele, sagetile si alte jucarii care zboara prin aer pot fi periculoase; ganditi-va la faptul ca asemenea jucarii pot fi folosite in mod gresit de copilul dumneavoastra; urmati instructiunile si avertismentele.
Nu achizitionati jucariile pe care, probabil, copiii dumneavoastra le-ar putea pune in gura, crezand ca sunt mancare.
Marcajul de conformitate CE este garantia ca jucariile sunt corespunzatoare din punct de vedere al sigurantei. Acesta trebuie imprimat la loc vizibil, lizibil si durabil pe corpul jucariei; la jucariile mici sau la cele formate din parti componente mici marcajul trebuie aplicat in mod vizibil, lizibil si durabil pe ambalaj, pe o eticheta sau pe o foaie volanta care insoteste produsul; atunci cand aceste precizari nu sunt aplicate pe jucarie, consumatorul trebuie sa fie atentionat in vederea pastrarii lor.

Lipsa instructiunilor si avertismentelor
Lipsa instructiunilor de montare, asamblare si utilizare, lipsa avertismentelor si a indicatiilor referitoare la potentialele pericole ce pot aparea la folosire, lipsa precizarilor din Anexa 3 la HG 396/2003 privind asigurarea securitatii utilizatorilor de jucarii - marcarea grupei de varsta a copiilor carora le sunt destinate jucariile, necesitatea supravegherii copilului, purtarea echipamentului de protectie etc., netraducerea lor in limba romana constituie abateri grave de care consumatorii trebuie sa tina seama la alegerea jucariilor.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.