Democratii initiaza motiune de cenzura inainte de inceperea negocierilor anuntate de PSD si cu doar trei zile inainte de consultarile propuse de presedintele Basescu, pentru stabilirea unei majoritati stabile si a unei agende legislative. Initiativa

Democratii initiaza motiune de cenzura inainte de inceperea negocierilor anuntate de PSD si cu doar trei zile inainte de consultarile propuse de presedintele Basescu, pentru stabilirea unei majoritati stabile si a unei agende legislative. Initiativa PD apare si dupa ce toate formatiunile parlamentare au vorbit, in saptamana de dupa referendum, despre fragilitatea Cabinetului Tariceanu II si disponibilitatea de a vota o eventuala motiune de cenzura.
Democratii au stabilit ca au doua prioritati - indepartarea premierului Tariceanu si, in al doilea rand, negocirea cu oricare dintre partidele parlamentare a unor intelegeri pe marginea legilor cuprinse in agenda presedintelui Basescu: introducerea votului uninominal, legile sigurantei, legea lustratiei si modificarea Constitutiei. Democratii, potrivit unora dintre oficialii acestei formatiuni, nu au in acest moment preferinte pentru o anume formula de guvern, din care si-au propus sa nu faca parte, accepta si prezenta PNL la Palatul Victoria, insa doresc ca premier sa nu fie Calin Popes cu Tariceanu si nici ca Tudor Chiuariu sa mai fie ministru al justitiei.

235- numarul demiterii lui Tariceanu
Pentru ca o motiune de cenzura sa poata fi initiata in Parlament este nevoie de un sfert din numarul parlamentarilor, un numar pe care in acest moment PD nu-l atinge decat daca demersului i se alatura si PLD - intrunirea semnaturuilor fiind la limita daca se asociaza si mai multi dintre parlamentarii independenti. Dar, pentru ca o motiune de cenzura sa fie adoptata, este nevoie de 235 de voturi, ceea ce inseamna ca este nevoie si de sprijinul altor partide. In cursul saptamanii de dupa referendum, toate partidele au anuntat ca este posibil sa voteze o motiune impotriva Cabinetului Tariceanu. Vineri, PSD chiar i-a sugerat premierului Tariceanu, prin vocea vicepresedintelui acestei formatiuni, Ioan Rus, ca, daca nu-si cauta o majoritate stabila si transparenta, atunci motiunea devine iminenta. De asemenea, si presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat, tot vineri, ca iderul PNL ar trebui sa negocieze o majoritate care sa-i asigure sprijinul in Parlament, pentru "guvernarea nu este un act divin". Mai transanti au fost, in zilele imediat urmatoare referendumului, liderii PRM, PC si PD, care au vorbit despre posibilitatea sustinerii unei motiuni.
Demersul democratilor pare sa provoace transarea relatiei dintre PNL si PSD, care s-a concretizat in momentul investirii Cabinetului Tariceanu II, dar care, dupa referendum, nu a determinat clarificarea unei colaborari transparente pe termen lung.

Dancu: Nu stim daca vom sustine motiunea PD, dar si noi suntem nemultumiti de Guvern

Vicepresedintele PSD, Vasile Dancu, a declarat, sambata, pentru NewsIn, ca PSD nu a luat inca o decizie, privind motiunea de cenzura a PD, insa si partidul din care face parte este nemultumit de activitatea si de "o anumita aroganta a Guvernului". Potrivit lui Dancu, PD, "ca partid parlamentar si intr-o anumita masura de opozitie", are tot dreptul sa evalueze activitatea Executivului si, in cazul in care nu este multumit de rezultate, sa depuna o motiune de cenzura. Dancu a aratat ca in luarea unei decizii fata de atitudinea PSD in raport cu Guvernul "conteaza si analiza si climatul politic general". Premierul Tariceanu declara, recent, ca PNL nu va negocia cu nimeni pentru ca nu se agata de putere si pentru ca exista diferente majore de principii, valori si politici ecnomice si fiscale, diferenete care ii separa pe liberali de PSD. Dupa Delegatia Permanenta a PNL, Tariceanu anunta ca liberalii vor ramane la guvernare doar atat timp cat va exista o sustinere parlamentara.

Ponta crede ca va fi activata clauza de salvgardare

Vicepresedintele PSD Victor Ponta nu crede ca actualul Guvern se va confrunta cu o motiune de cenzura, insa sustine ca are informatii potrivit carora, in trei saptamani, va fi activata clauza de salvgardare pe justitie, el sugerand astfel ca Executivul condus de Tariceanu va trebui sa plece singur.
"Eu cred ca nu va fi o motiune de cenzura. Din toate informatiile pe care le avem si le am, in trei saptamani, va fi activata clauza de salvgardare pe justitie", a comentat Ponta, la Antena 3.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.