Seceta prelungita a produs ingrijorare maxima in randul specialistilor. In 12 judete au fost semnalate scaderi ale debitului forajelor care asigura alimentarea cu apa a populatiei. In Suceava, sute de fantani au secat, iar edilii pregatesc cisterne
Seceta prelungita a produs ingrijorare maxima in randul specialistilor. In 12 judete au fost semnalate scaderi ale debitului forajelor care asigura alimentarea cu apa a populatiei. In Suceava, sute de fantani au secat, iar edilii pregatesc cisterne cu apa pentru localnici. Autoritatile au decis ca strazile, trotuarele si spatiile verzi sa nu mai fie udate.

Comitetul pentru Situatii de Urgenta (CSU) a judetului Vrancea a prezentat o situatie in care se precizeaza ca 34.520 hectare de teren agricol din judet sunt afectate de seceta prelungita si a decis sa trimita o adresa catre Ministerul Agriculturii, in care sa solicite includerea Vrancei pe lista judetelor afectate de seceta. Potrivit situatiei prezentate, cele mai mari pagube le au cultivatorii de grau. Peste 18,4 mii hectare cu grau sunt afectate de perioada prelungita de seceta, din care 9.170 hectare in proportie de peste 50%. De altfel, cultivatorii de grau avertizau zilele trecute ca, daca nu va ploua in urmatoarele zile, intreaga recolta de grau va fi compromisa. Directorul Serviciului de Gospodarire a Apelor, Dumitru Diaconescu, a aratat ca, fata de media multianuala, debi tele raurilor din Vrancea au scazut cu peste 60 %. Astfel, in bazinele hidrologice Ramnicu Sarat, Milcov, Putna, Siret, debitul raurilor este cuprins intre 10 si 40% fata de media multianuala. Prognoza pentru perioada urmatoare este pesimista. Astfel, pentru ultimele zile ale lunii mai, raurile Milcov si Putna ar putea seca in zonele Golesti, respectiv aval de Garoafa si Mircesti. De asemenea, raul Siret va avea un debit cu 60% mai mic fata de media multianuala, iar raurile Ramna si Ramnicu Sarat vor scadea cu aproape 90% fata de debitul din alti ani. Totusi, conducerea SGA considera ca in 2007 nu va fi o seceta hidrologica. „Seceta hidrologica se declara in momentul in care folosintele de apa care preiau din rauri sufera.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.