Presedintele american George W. Bush a fost avertizat de expertii de la Casa Alba ca va trebui sa se astepte la o schimbare radicala a politicii din Irak a Marii Britanii dupa instalarea lui Gordon Brown in Downing Street 10, conform Sunday Telegraph
Presedintele american George W. Bush a fost avertizat de expertii de la Casa Alba ca va trebui sa se astepte la o schimbare radicala a politicii din Irak a Marii Britanii dupa instalarea lui Gordon Brown in Downing Street 10, conform Sunday Telegraph.     Administratia prezidentiala americana ia in considerare si scenariul sumbru al modificarii substantiale a pozitiei Marii Britanii cu privire la prezenta trupelor Coroanei in teatrele de operatiuni din Irak, relateaza cotidianul britanic Sunday Telegraph. George W. Bush  a fost informat de echipa sa de consilieri ca se poate astepta ca Gordon Brown, actualul ministru de Finante, sa anunte retragerea trupelor din Irak o data ce va prelua biroul din Downing Street 10, in primele 100 de zile ale mandatului sau dupa retragerea lui Tony Blair, anuntata pentru 27 iunie.  

URGENT. Nigel Griffith, unul dintre apropiatii lui Brown, a subliniat necesitatea retragerii trupelor britanice din Irak: "Ar trebui sa plecam din Irak indata ce este posibil. Trebuie sa ne consultam cu guvernul irakian, dar el nu are drept de veto. Acest fapt nu poate fi intarziat", a declarat el, citat de publicatia britanica. Posibilitatea este cu atat mai deranjanta pentru Casa Alba, cu cat ea practic anuleaza parteneriatul "special" pe care SUA il au cu Regatul Unit in lupta impotriva terorismului. Mai mult, probabila masura luata de viitorul premier este vazuta ca o incercare de redresare a laburistilor in sondaje si a institutiei prim-ministrului, grav afectata de scandalurile din ultimul an in care a fost implicat Tony Blair.    PARTENERIATUL. Informatiile despre o posibila schimbare la 180 de grade a politicilor britanice privind alianta militara si strategica in razboiul impotriva terorismului, alaturi de Statele Unite, survin pe fondul declaratiilor premierului in exercitiu, Tony Blair. Acesta a comentat in decursul unei vizite-surpriza in Irak sambata ca: "Nu am nici un dubiu ca Marea Britanie va fi neclintita in sprijinul sau pentru Irak, pentru irakieni si pentru guvernul irakian. Politica pe care o urmaresc este una pentru intreaga guvernare, astfel incat, si cand voi parasi guvernul, sunt sigur ca acest sprijin va continua". Insa partenerii de peste Atlantic au alta parere. Mark Kirk, congresman republican, a declarat: "Parerea americana este ca (Brown - n.r.) este un lider politic mult mai slab decat Blair. Sunt temeri la Washington ca nu va fi un aliat puternic".     Banca "Blair"Dupa plecarea din Downing Street nr 10, pe 27 iunie, Blair ar putea sa inceapa  un nou "serviciu", de data aceasta ca presedinte al Bancii Mondiale. Scandalul creat de Paul Wolfowitz, care a dus la inevitabila sa demisie, efectiv incepand cu data de 30 iunie, a pus in discutie oportunitatea ca Europa, in speta marile puteri, sa faca propuneri pentru sefia importantei organizatii internationale. Traditional, Statele Unite detin "monopolul" simbolic al numirii presedintilor Bancii Mondiale, in urma unui aranjament care lasa Europa sa decida cine este ales la conducerea Fondului Monetar International. Reputatul economist Joseph Stiglitz, castigator al unui Nobel si fost vicepresedinte al Bancii Mondiale, a declarat pentru BBC ca Blair "este unul din oamenii a caror candidatura este clar discutata". Intr-un editorial pentru Philadelphia Enquierer, se arata ca "un nume care starneste curiozitatea, care a fost fluturat ca succesor pentru Wolfowitz, este cel al lui Tony Blair. Acesta are cu siguranta fundalul finantist si de dezvoltare pentru a reda Bancii Mondiale credibilitatea".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.