Agitatia politica ameninta performantele fiscale ale unor tari est-europene, precum Romania, Ungaria si statele baltice, a declarat economistul sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Erik Berglof, citat de agentia Reuters.<
Agitatia politica ameninta performantele fiscale ale unor tari est-europene, precum Romania, Ungaria si statele baltice, a declarat economistul sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Erik Berglof, citat de agentia Reuters.
"Vestile bune pentru regiune nu sunt universale, intrucat agitatia politica submineaza performantele fiscale in unele state. Romania, Ungaria si tarile baltice sunt considerate, in unanimitate, cele mai vulnerabile", a spus Berglof, inaintea intrunirii anuale a Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, de la Kazan (Rusia).
"Disciplina fiscala este deseori o provocare cand exista conflicte politice intr-un stat. Consider ca Romania este un asltfel de exemplu", a adaugat oficialul BERD.
BERD prognozeaza pentru Romania un deficit bugetar de 2,5% din Prodului Intern Brut (PIB), fata de 1,9% in 2006, conform metodologiei europene, respectiv 1,7% conform metodologiei romanesti.
Pe de alta parte, releva o depesa Mediafax, comisarul european pentru afaceri monetare, Joaquin Almunia, a declarat, la inceputul lunii mai, ca Romania s-ar putea confrunta cu o actiune discplinara din partea UE, in conditiile in care Comisia Europeana estimeaza ca deficitul bugetar va depasi pragul de 3% stabilit la nivelul blocului comunitar.
Autoritatile romane au ca obiectiv pentru acest an un dezechilibru fiscal de 2,8% din PIB.
Analistii au avertizat, anterior, ca Romania s-ar putea confrunta cu dificultati in incercarea de a controla dezechilibrul finantelor publice, pe fondul problemelor politice inregistrate.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.