Desi campania pentru referendumul de demitere a presedintelui Romaniei a inceput, cadrul legal privind desfasurarea acesteia mai are multe hibe. Una dintre ele este legata de banii pe care partidele ii vor cheltui in aceasta perioada, indiferent ca

Desi campania pentru referendumul de demitere a presedintelui Romaniei a inceput, cadrul legal privind desfasurarea acesteia mai are multe hibe. Una dintre ele este legata de banii pe care partidele ii vor cheltui in aceasta perioada, indiferent ca va fi in sprijinul sau impotriva presedintelui suspendat. Mai exact, nu este clar cine va controla de unde provin banii respectivi, daca sumele sunt declarate ori nu. Iar asa cum au demonstrat si campaniile precedente, cand este vorba de bani, politicienii nu dau dovada de prea mare transparenta.

"Nimeni nu este dispus sa spuna cati bani da unui partid"

Dileme exista si in randul reprezentantilor partidelor parlamentare. Indiferent de formatiunea din care fac parte, cei mai multi dintre cei chestionati au raspuns ca situatia nu este prea clara. Unii au spus ca se aplica aceleasi reguli ca si in cazul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare si locale. Altii insa cred ca trebuie aplicate cu totul alte reguli, care sa fie propuse de Guvern, printr-o ordonanta de urgenta. "Oricum, nu partidul in sine se ocupa de strangerea de fonduri, ci organizatiile locale", ne-a declarat un deputat. "Nimeni nu este dispus sa spuna cati bani da unui partid", a spus un alt parlamentar. Singurul raspuns concret l-am primit din partea deputatului PD Augustin Zegrean, membru in comisia juridica a Senatului. El ne-a precizat ca se aplica aceleasi reguli ca si la alegeri, prin urmare Curtea Constitutionala este, prin lege, responsabila cu verificarea banilor primiti de catre partide. Intrebat daca in acest caz nu exista pericolul ca si de data aceasta sa se inregistreze la fel de multe nereguli ca si la alegerile din 2004, deputatul a raspuns ca este posibil, insa dat fiind timpul mai scurt avut la dispozitie, neregulile vor fi probabil mai putine.

IPP va sesiza forurile europene

Institutul pentru Politici Publice este insa de alta parere. Directorul de programe al acestei organizatii, Adrian Moraru, atrage atentia ca actuala lege a finantarii partidelor si a campaniilor electorale, Legea nr. 334/2006, nu reglementeaza cine trebuie sa controleze banii (sau materialele folosite) cheltuiti chiar de Traian Basescu in aceasta campanie. In opinia sa, daca Guvernul va elabora un act normativ care sa acopere vidul legislativ creat, aceasta ar reprezenta schimbarea regulilor jocului in timpul jocului, ceea ce este inacceptabil. Drept urmare, IPP anunta ca, in momentul in care Guvernul va elabora un asemenea act, Institutul va sesiza Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept (cunoscuta sub denumirea de Comisia de la Venetia) care a recomandat ca reglementarile privind organizarea referendumului (inclusiv finantarea acestuia) sa fie stabilite cu cel putin 1 an inainte de desfasurarea efectiva.
Pe de alta aparte, IPP arata ca fiecare dintre institutiile care ar putea primi atributiile de control in domeniu - Curtea de Conturi si Autoritatea Electorala - au probleme de functionare. Autoritatea Electorala Permanenta este inerta, intrucat la inceputul anului i s-au luat, prin Ordonanta de Guvern, toate atributiile de control pe finantarea partidelor. Curtea de Conturi s-a vazut astfel nevoita sa reprimeasca, cu titlu provizoriu, fostele sale atributii in materie, dar numai pe durata a sase luni, pana la 30 iunie 2007, data pana la care AEP ar fi trebuit sa se organizeze in sfarsit sa preia activitatea de control.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.