Reprezentantii Rusiei si ai celor 26 de tari membre NATO vor avea azi prima discutie "pe fond" asupra proiectului de extindere a scutului antiracheta american in Estul Europei. Inainte de Consiliul Rusia-NATO, ale carui lucrari vor incepe in cursul
Reprezentantii Rusiei si ai celor 26 de tari membre NATO vor avea azi prima discutie "pe fond" asupra proiectului de extindere a scutului antiracheta american in Estul Europei. Inainte de Consiliul Rusia-NATO, ale carui lucrari vor incepe in cursul dupa-amiezii, directorii politici din ministerele apararii din statele Aliantei Nord Atlantice vor incerca, in cursul unui dejun de lucru, sa ajunga la o pozitie comuna, dat fiind pozitiile opuse pe care s-au plasat pana in acest moment capitale precum Varsovia si Praga pe de o parte si Berlinul sau Parisul pe de alta. Polonia si Republica Ceha sustin, pe tonalitati diferite, ca dosarul in cauza tine in exclusivitate de domeniul relatiilor bilaterale pe care cele doua tari le au cu Statele Unite. Germania si Franta, pe de alta parte, au cerut o mai stransa coordonare cu Rusia, sprijinind crearea in cadrul NATO a unui sistem antiracheta complementar celui American. Doua dintre problemele care vor fi discutate in cadrul dejunului se refera la stabilirea lantului de comanda a sistemului antiracheta american si la acoperirea flancului sud-estic al organizatiei. Reamintim ca Bulgaria, Grecia, estul Romaniei si Turcia ies din "raza de protectie" a scutului american. Posibilitatea amplasarii celor zece rachete de interceptare in Polonia si a instalatiilor radar in Republica Ceha, ca o prelungire a sistemului de aparare al SUA, a fost, initial, privita de catre Moscova ca o amenintare directa la adresa intereselor sale vitale. Pentru a detensiona situatia astfel creata, Casa Alba a initiat o adevarata campanie de cooptare a Kremlinului in eforturle sale de a crea un sistem global de aparare antiracheta. In 28 martie, presedintii Bush si Putin au avut o discutie telefonica pe aceasta tema, iar a doua zi ambasadorul Statelor Unite la NATO, Victoria Nuland, a anuntat ca tara sa va propune Rusiei un accord de cooperare "bilaterala" in acest domeniu care sa includa un "parteneriat strategic intre cele doua parti", "schimb de tehnologie" si "punerea la punct a unor sisteme antiracheta, rusesti si americane, compatibile". Ca urmare, Moscova si-a exprimat intentia de a avea o "discutie serioasa" cu partenerii din NATO pana la sfarsitul lunii aprilie, care sa includa, nu doar problema extinderii in Europa de Est atat a scutului antiracheta american ,cat si pe cea a NATO, prin includerea unor tari precum. Ucraina sau Georgia. Pentru a-si dovedi bunele intentii, SUA a revenit la inceputul acestei saptamani, potrivit adjunctului secretarului de stat american pentru controlul armamentului si securitatea internationala, John Rood, aflat in vizita in capitala rusa, cu "idei noi" privind cooperarea in domeniul sistemelor antiracheta.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.