Bazele americane din Romania si Bulgaria ar putea fi utilizate pentru atacarea Iranului, dezvaluia, la sfarsitul lunii ianuarie, o agentie de presa de la Sofia. Din ce in ce mai multe surse vorbesc despre iminenta unei interventii militare impotri
Bazele americane din Romania si Bulgaria ar putea fi utilizate pentru atacarea Iranului, dezvaluia, la sfarsitul lunii ianuarie, o agentie de presa de la Sofia. Din ce in ce mai multe surse vorbesc despre iminenta unei interventii militare impotriva regimului de la Teheran. Saptamanalul rus "Argumenti Nedeli" afirma ca ofensiva va fi lansata chiar inainte de Paste. Ipoteza a fost sustinuta si de presa israeliana. Indiferent de data exacta a atacului, rolul bazelor militare americane de la Marea Neagra ar trebui lamurit.
Se apropie
funia de par?
Expertii militari rusi considera ca atacul aerian a devenit iminent inca din 20 februarie, atunci cand Mohammed El Baradei - directorul "Agentiei Internationale pentru Energie Atomica" - a constatat, intr-un raport, "incapacitatea agentiei de a confirma caracterul pasnic al programului nuclear iranian". Aceasta concluzie a deschis portile unei interventii militare in Iran. Scenariul prevede ca, mai intai, sa fie adoptata in Consiliul de Securitate al ONU o rezolutie, votata in unanimitate, prin care vor fi inasprite sanctiunile economice impotriva regimului de la Teheran, dupa un scenariu similar celui aplicat in cazul Irakului.
Impresionanta desfasurare de forte navale din apele Golfului Persic pare sa confirme ipoteza unei ofensive iminente. Inca din decembrie 2006, o adevarata "armada" anglo-americana s-a deplasat in regiune, in apropierea apelor teritoriale iraniene. La sfarsitul lunii martie, agentiile de presa consemnau derularea celui mai amplu "exercitiu militar", de la atacarea Irakului, in primavara lui 2003. Doua portavioane nucleare - "USS Stennis" si "USS Eisenhower" - cu flotilele lor de insotire, care includ toate tipurile de nave de razboi (crucisatoare, distrugatoare, fregate), plus submarine, se afla de la sfarsitul lui martie in pozitia de atac. La inceputul acestei luni, un alt portavion nuclear, "USS Nimitz", a pornit spre Golful Persic. Potrivit purtatorului de cuvant al Flotei a cincea, "Nimitz" trebuie doar sa-l inlocuiasca, in zona, pe "Eisenhower", care si-a incheiat misiunea.
In momentul de fata, Marea Britanie este prezenta in coalitia navala din Golful Persic cu nava "HMS Cornwall", cautatoarele de mine "HMS Ramsey" si "HMS Blythe", precum si cu un vas din "Royal Fleet Auxiliary".
Echipajul de pe "Cornwell" a parut, dealtfel, la un pas de a furniza pretextul unei interventii militare impotriva regimului de la Teheran.
La 23 martie a.c., Garda Revolutionara Iraniana a capturat 15 marinari britanici - 14 barbati si o femeie - aflati in misiune intr-o zona maritima disputata intre Irak si Iran. A urmat un schimb dur de replici intre Teheran, Londra si Washington. Multi analisti s-au grabit sa anticipeze ca aceasta "criza a ostaticilor" va degenera intr-o confruntare militara. Miercuri seara, insa, presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a anuntat "gratierea" si eliberarea imediata a celor 15 captivi. Criza a fost dezamorsata. O alta ar putea urma, insa, oricand. In februarie, Zbigniew Brzezinski avertizase Comitetul pentru Relatii Externe din cadrul Senatului american asupra unui scenariu "plauzibil" folosit ca pretext de SUA si de Marea Britanie pentru a declansa "coliziunea militara cu Iranul".
Publicatia "The New Stateman" scria, la 19 februarie 2007, ca atacul asupra Iranului este planificat de Pentagon de aproape patru ani: "Armata terestra americana, marina militara, aviatia de razboi se pregatesc de patru ani pentru operatiunea <<Iran Freedom>>. Amiralul Fallon, noul comandant al lui US Central Command (Centcom) a primit planurile operatiunii, codificata Tirannt (Theatre Iran Near Term)."
Azerbaidjanul
isi pregateste adaposturile atomice
Autoritatile din Azerbaidjan par convinse de iminenta unui razboi impotriva Iranului vecin: la Baku se renoveaza de zor adaposturile anti-atomice - informeaza Agentia "Rusia la zi". Atmosfera este cat se poate de tensionata. Ingrijorarea a crescut si mai mult dupa o declaratie de presa a adjunctului secretarului american de Stat pentru Europa si Eurasia, Mathew Brise. Aflat intr-o vizita in capitala Georgiei, Brise le-a spus jurnalistilor ca "Statele Unite conteaza, in caz de nevoie, pe aerodromul din Azerbaidjan pentru teluri militare".
La Baku, declaratia responsabilului american a fost interpretata drept o confirmare a deciziei finale a Washingtonului de a rezolva problema iraniana prin metode de forta, remarca "Nezavisimaia Gazeta". Ministerul azer al Apararii a reactionat imediat, printr-un comunicat oficial:
"Ministerul Apararii declara ca, in calitatea sa de membru al coalitiei antiteroriste, Azerbaidjanul permite, intr-adevar, folosirea spatiului sau aerian pentru desfasurarea de operatiuni antiteroriste in Afganistan. Dar Ministerul Apararii considera oportun sa aminteasca faptul ca Azerbaidjanul nu va crea niciodata posibilitati si conditii pentru state straine in vederea folosirii teritoriului sau impotriva tarilor vecine."
Intransigenta autoritatilor de la Baku nu convinge, insa, pe toata lumea. Politologul azer Zardust Alizade a comentat pentru "Nezavisimaia Gazeta": "Daca, in cazul unei solicitari corespunzatoare din partea administratiei Bush, presedintele Ilham Aliev va gasi in sine forta de a refuza cererea SUA de a i se pune la dispozitie teritoriul tarii pentru actiuni impotriva Iranului, cinste si slava lui, dar, personal, ma indoiesc ca el va indrazni sa se opuna Americii". In caz ca nu o va face, consecintele pentru azeri risca sa fie dintre cele mai dramatice. Teheranul a amenintat deja ca va ataca obiective strategice importante pentru SUA si aflate nu departe de granitele sale. Zardust Alizade explica: "Iranul dispune de posibilitati uriase, cu o singura divizie ar putea sa ocupe, in timp record, intregul Azerbaidjan. Sper, totusi, ca jocul politic nu va merge atat de departe si Statele Unite vor renunta la varianta fortei fata de Iran."
Romania in razboi?
Ingrijorarea autoritatilor de la Baku ar trebui sa dea de gandit si celor de la Bucuresti. Cu atat mai mult cu cat, inca din ianuarie, se vorbeste despre o posibila implicare a bazelor americane de la Marea Neagra in iminenta ofensiva americana impotriva Iranului. Informatia a fost lansata de agentia bulgara "Novinite" si preluata apoi de "Sunday Herald".
"Fortele americane ar putea utiliza cele doua baze US Air Force din Bulgaria si una din Romania, de pe Coasta Marii Negre, pentru a lansa, in aprilie, atacul contra Iranului" - scrie "Novinite", citand un raport oficial de la Sofia.
Potrivit unui acord bilateral semnat in aprilie 2006, Statele Unite dispun de doua baze aeriene in Bulgaria, la Bezmer si la Graf Ignatievo, precum si de un poligonul pentru antrenamente la Novo Selo. In Romania, americanii dispun de baza de la Mihail Kogalniceanu, de langa Constanta. Coincidenta sau nu, primii soldati sunt asteptati sa soseasca aici la inceputul lui aprilie. Amiralul Ghoerghe Marin preciza, intr-un interviu acordat ziarului ZIUA in decembrie 2006, ca "in Romania se vor afla temporar, la instruire, pana la 2000 de militari americani, care se vor roti la intervale de 4-6 luni". Aici vor stationa si aparate de zbor de tip F-15, F-16 si A-10.
La cele doua baze din Bulgaria urmeaza sa soseasca circa 3000 de soldati ai fortelor SUA. Primii erau asteptati la sfarsitul lunii martie.
Citand un "ofiter american de informatii stationat la Sofia", Agentia "Novinite" lanseaza o adevarata bomba: "US Air Force isi plaseaza in locatii neobisnuite statii de realimentare pentru bombardierele B-2, inclusiv in Bulgaria". Potrivit misteriosului colonel Sam Gardiner (sursa acestei dezvaluiri), masura a fost adoptata in perspectiva unui atac impotriva Iranului.
Saptamanalul scotian "Sunday Herald" considera scenariul plauzibil si il pune in legatura cu vanzoleala observata in ultimele luni la bazele SUA din Italia. Dar si cu acceptul Cehiei si Poloniei de a gazdui controversatul scut anti-racheta american. Publicatia scotiana se intreaba daca nu cumva noul "inel defensiv" creat de Statele Unite in Europa reprezinta, de fapt, un nou front in "razboiul impotriva terorismului". Razboi care se pregateste sa intre intr-o noua faza. "Planurile lui Bush de atacare a Iranului aduc in atentie pretul pe care tarile din Europa Centrala si de Est ar putea fi obligate sa-l plateasca pentru rolul de stalpi ai Pax Americana" - concluzioneaza "Sunday Herald". Un pret care ar putea fi enorm. Cu toate ca nu poseda rachete intercontinentale capabile sa ajunga pana in Statele Unite, regimul de la Teheran detine armament suficient de performant pentru a lovi teritoriul romanesc. Si a anuntat, deja, ca va riposta dur in cazul unui atac.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.