"Tancurile de depozitare au fost avariate grav de bombardamentele din cel de-al doilea Razboi Mondial si de cutremurele din anii 1940 si 1977. In urma distrugerilor, in sol s-au scurs cantitati importante de produse petroliere. De-a lungul timpului,
"Tancurile de depozitare au fost avariate grav de bombardamentele din cel de-al doilea Razboi Mondial si de cutremurele din anii 1940 si 1977. In urma distrugerilor, in sol s-au scurs cantitati importante de produse petroliere. De-a lungul timpului, acestea au migrat, ajungand la nivelul panzei freatice", a declarat Mariana Gheorghe, director general executiv al Petrom. Procesul de reabilitare ecologica a terenului include curatarea solului si a apei freatice prin tehnologii noi de purificare, bazate pe stimularea proceselor biologice naturale de descompunere a agentilor poluanti.
Proiectul vizeaza excavarea si tratarea mecanica, chimica si biologica a unei cantitati de circa 100.000 de metri cubi de pamant, operatiuni urmate de reasezarea pamantului pe intreaga suprafata, intr-un strat de 65 de centimetri.
Prima etapa a proiectului consta in demolarea constructiilor, a rezervoarelor, a pompelor si a conductelor. A doua faza a investitiei va fi initiata in primavara si va dura trei ani, vizand extragerea pungii de produse petroliere, reabilitarea solului si a panzei freatice. Ultima etapa este programata pentru perioada 2009-2014 si va consta in implementarea unui sistem de monitorizare a substantelor poluante rezistente.
In luna ianuarie a anului trecut, Petrom a anuntat ca va construi la Straulesti, pana in 2009, un complex imobiliar cu o suprafata totala de circa 200.000 de metri patrati, care va include birouri pentru viitorul sediu central al companiei. "Principala noastra preocupare este decontaminarea terenului si, abia dupa aceea, vom stabili ce facem cu el. Exista posibilitatea fie sa construim aici sediul central al Petrom, fie sa il vindem", a mai spus Mariana Gheorghe. Reprezentantii Petrom nu au exclus nici varianta vanzarii unei suprafete din acest teren, iar diferenta sa fie utilizata pentru viitorul sediul al firmei. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.